Купити квартиру в Дніпрі

Чи можуть комунальники роздавати повістки – пояснення адвоката

повістки

Військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років можуть отримати повістки. Наразі в Україні триває загальна мобілізація, яку, ймовірно, буде продовжено. Президент Володимир Зеленський вже вніс до Верховної Ради законопроєкти про затвердження своїх указів щодо продовження строку дії воєнного стану та строку проведення загальної мобілізації, передає НСН.

Наразі повістки можна отримати на зупинках, у магазинах, на роботі. Їх можуть роздавати навіть працівники ЖЕКу, й це є законно.

Знайти особисто саме ту особу та передати їй повістку досить важко. Саме тому іноді документи військкомат передає до компаній, сільрад та ЖЕКів. Після цього вони вже доставляють їх вам, якщо ви є військовозобовʼязаними, – стверджує голова адвокатського обʼєднання “Кравець і партнери” адвокат Ростислав Кравець.

У такому випадку представник ЖЕКу повинен мати відповідну відомість. Коли ви отримали повістку, то маєте підписати документ, де буде вказано дату та час. Це підтверджуватиме, що ви отримали повістку.

Якщо ви відмовляєтеся приймати документ, який вам передає робітник, то треба це завірити офіційно. У такому випадку одразу на місці складається акт зі свідками, у якому зазначається, що вам намагалися вручити повістку, однак ви від неї відмовилися.

Яка відповідальність за відмову від повістки

Відмовитися від повістки можна, якщо на це є офіційні підстави. Однак, якщо ви без належних причин відмовилися від повістки для проходження медичної комісії чи уточнення даних, яка була правильно вручена, то ви можете понести адмінвідповідальність. У такому випадку ви повинні будете сплатити до 3 500 гривень штрафу.

Також не забувайте про те, що існує і кримінальна відповідальність. Її можна отримати у тому випадку, якщо вас уже викликають для зарахування у військову частину, а ви не зʼявилися. Ухилянт може отримати позбавлення волі на строк до 5 років.

Однак, аналізуючи судову практику, я ще не бачив, щоб когось позбавляли волі за такі вчинки, додає адвокат.

Чи можуть комунальники роздавати повістки - пояснення адвоката

Хто підлягає військовому обліку:

  • призовники (на підставі посвідчення про приписку до призовної дільниці);
  • військовозобов’язані (на підставі військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного);
  • резервісти (на підставі військового квитка).

Також обліку у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях (після взяття на облік у ТЦК та СП) підлягають:

  • призовники у віці від 16 (з року досягнення 17-річчя) до 27 років;
  • військовозобов’язані та резервісти, які не досягли граничного віку перебування в запасі, зокрема жінки, що мають медичну або фармацевтичну спеціальність, а також за власним бажанням жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з військово-обліковою спеціальністю (перелік затверджений Міноборони).

Джерело

Чи можуть вручити повістку через родичів – пояснення юриста

В Україні видають повістки нового зразка. Чи можна відмовитися від “старої” – пояснення юриста

Що робити при врученні повістки за наявності бронювання від призову – пояснення ЗСУ

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×