7939
7939

Виплати ВПО відмінити неможливо, бо це компенсація за житло – перший заступник голови комітету з питань прав людини

Виплати ВПО відмінити неможливо, бо це компенсація за житло - перший заступник голови комітету з питань прав людини

Перший заступник голови комітету з питань прав людини у Верховній Раді Максим Ткаченко заявив, що виплати ВПО відмінити неможливо, адже це компенсація за житло. Яке переселенці або втратили, або не можуть ним користуватися через бойові дії. Про це Ткаченко сказав в ефірі національного телемарафону «Єдині новини», передає НСН.

За словами Ткаченка, Кабмін планує змінити постанову, яка передбачає скасування соціальних виплат більшості категорій внутрішньо переміщених осіб вже з 1 з лютого 2024 року.

Ткаченко розповів, що у комітеті з питань прав людини зараз займаються законопроектом, який буде гарантувати всім категоріям ВПО виплати на компенсацію житла до кінця воєнного стану в Україні.

Депутат пояснив, що соціальна допомога переселенцям є компенсацією за житло, яке вони залишили внаслідок війни. Тому відмінити виплати повністю неможливо.

Але певним категоріям переселенцям виплати ВПО відмінити все ж таки, мабуть, доведеться

За словами Ткаченка, уряд розглядає кілька варіантів зміни постанови. Один із них передбачає, що виплати будуть продовжені для всіх категорій ВПО до кінця воєнного стану. Інший варіант передбачає, що виплати будуть продовжені для всіх категорій ВПО, крім тих, хто має власне житло на підконтрольній частині України.

Остаточне рішення щодо зміни постанови уряд має ухвалити найближчим часом.

Нагадаємо, в Уряді вже давно ведуться дискусії щодо виплат ВПО. Вони набирають особливої гостроти в контексті зниження фінансової підтримки України Заходом. Депутат Підласа навіть попереджала, що вже у січні у держави може не бути грошей не тільки на допомогу переселенцям, а й на виплату пенсій.

У своїй останній заяві, яка стосується виплат, Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук наголосила, що питання продовження виплат опрацьовується на держаному рівні.  У разі позитивного рішення, грошову допомогу додаткові півроку нараховуватимуть:

  • особам, які втратили працездатність;
  • пенсіонерам з низьким рівнем пенсії;
  • особам з інвалідністю або тим, які доглядають за дитиною з інвалідністю;
  • дітям-сиротам;
  • дітям, позбавленим батьківського піклування.

Отже тепер чекаємо змін, які анонсував Ткаченко. Можливо, попередні рішення вдасться скасувати.

А тим часом, переселенці створили петицію на сайті Уряду, яка закликає не скасовувати виплати  після 1 лютого 2024 року. Станом на сьогодні вона набрала вже майже 19 тисяч голосів з 25 000 необхідних. Підписати петицію можна ТУТ.

Ще новини України: Зміни у виплатах ВПО – що варто знати непрацюючим переселенцям

Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×