Купити квартиру в Дніпрі

Що таке балістичне озброєння та яку небезпеку воно несе для України

Військовий експерт розповів, що таке балістичне озброєння, чим воно небезпечне для України, і які ракети має Росія

Балістичні ракети –  це снаряди, які летять по балістичній траєкторії. Це означає, що ракети перебувають у некерованому русі.

Саме балістичні ракети для української ППО є одними із найскладніших цілей, адже можуть летіти на великі відстані, а запускатися  із стаціонарних і мобільних установок.

Докладніше про те, що таке балістичне озброєння та яку небезпеку воно несе для України розповідає НСН з посиланням на Факти.

Які балістичні ракети має на озброєнні РФ:

Іскандер;

Сармат;

Тополь-М;

РС-24 Ярс;

Луна-М;

Точка У;

Булава 30.

Яке балістичне озброєння має росія

Що таке балістичне озброєння та яку небезпеку воно несе для України

ракетний комплекс “Точка У”

Військовий експерт Олексій Гетьманцев зазначає, що Росія найчастіше використовує балістичні Іскандер. Також з менш серйозного балістичного озброєння РФ використовує Точку-У, Луну-М, які є доволі застарілими.

За словами експерта, у ворога на початку повномасштабного вторгнення було 900 таких ракет, а зараз залишилося трохи більше сотні.

Балістична ракета відрізняється від крилатої тим, що вона літає по балістичній траєкторії. Тобто має здатність підніматися високо і вертикально атакувати зверху. Крилаті ракети можуть постійно маневрувати (ніби літак без льотчика).

“Балістичні ракети, якими Росія обстрілює Україну, це ракети малої та середньої дальності, наприклад, дальність Іскандера – до 1 тис. км. Вона летить не зовсім як снаряд (піднялася в небо і впала), а має здатність трохи змінювати напрямок руху під час польоту.

Проте Іскандер не може робити такі маневри, як крилата ракета, тобто розвернутися і полетіти в протилежному напрямку. А крилата – може (хоч і на 180 градусів)”, – розповів Олексій Гетьманцев.

Балістична ракета Точка-У летить на відстань 100-120 км, не маневрує, а рухається по певній траєкторії. Вона взагалі нічого не бачить, летить просто як болванка і легко перехоплюється.

Також знайшли вони і Луну-М. Це ракета взагалі з 60-х років, з дальністю ще меншою, ніж у Точки-У (70-80 км). Вона дуже не точна, може на 1 км відхилятися від цілі. Це приблизно як Катюша, яка в них колись була.

“Навіщо вони їх дістали –  невідомо, адже сенсу від них мало” – зауважив експерт.

Що таке балістичне озброєння та яку небезпеку воно несе для України

Далі йдуть ракети більшої дальності, наприклад, морського або шахтного базування. І, звісно, балістичні міжконтинентальні ракети, як SS-20, SS-22, Тополь, Сармат та ін.

“Вони піднімаються в космос і далі летять по інерції, як метеорит, а падають за рахунок сили тяжіння”, – сказав Гетьманцев.

Великі міжконтинентальні ракети мають не одну головку, а 5-7 (ракет). Коли вони вилітають в космос, можуть розділятися. Із однієї ракети можна уразити 5-7 цілей. Це – ядерний заряд.

Балістичні ракети, які зараз використовує РФ, наприклад Іскандер, теж можуть нести атомний заряд, але там може бути звичайна вибухівка (фугас тощо).

Що таке балістичне озброєння та яку небезпеку воно несе для України

ЗРК Patriot

За різними даними, в Росії залишилося до 120 Іскандерів, тож вони хочуть придбати іранські Zolfaghar і Fateh-110. Це теж балістичні ракети. Вони мають малу та середню дальність, причому летять на приблизно таку ж відстань, як ракети Іскандер.

“Боротися із балістичними ракетами може система протиповітряної та протиракетної оборони Patriot”, – наголошує військовий експерт.

Росіяни захвилювалися, тому що Patriot може знищувати як Іскандери, так і Zolfaghar чи Fateh-110. З майже 800 Іскандерів, які були по нас запущені, ми збили невелику кількість. Тому що засоби протиповітряної оборони, які у нас були, не могли ці ракети перехоплювати.

Крилаті ракети українська ППО збиває доволі успішно, а от балістичні – поки майже не може. На її перехоплення є 10-15 сек. Комплексами, які зараз є, це зробити важко. Тому аби швидко та успішно збивати балістичні ракети, нам потрібно отримати Patriot.

Чи є в Росії зброя, яка могла б знищити ЗРК Patriot – заява військового експерта

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×