Купити квартиру в Дніпрі

В Україні можуть мобілізувати ще одну категорію чоловіків – що відомо

мобілізувати

В Україні можуть мобілізувати ще одну категорію чоловіків. Раніше до Верховної Ради подали відповідний законопроект.

Йдеться про людей з інвалідністю третьої групи. Призов цієї категорії чоловіків пропонується здійснювати за їх згодою, передає НСН.

Як пояснив адвокат Іван Ліберман, третя група – це легка інвалідність, тобто, це легкі розлади здоров’я, які дозволяють людині воювати, пишуть “Факти ICTV”.

“Крім того, брати участь у бойових діях можна різними способами. Можна підносити боєприпаси, копати траншеї або готувати їжу тощо. Тобто служба в армії ЗСУ може бути абсолютно різною, так звана альтернативна служба”,пояснює експерт.

Він також засумнівався у формулюванні “за згодою”, припустивши, що в майбутньому ця норма може означати обов’язкову мобілізацію.

За його словами, мобілізація осіб з інвалідністю третьої групи, ймовірно, буде проходити на підставі норми закону про те, що всі громадяни України повинні служити в армії.

“Крім того, багато хто з українців ще до війни робили собі довідки про інвалідність III групи. Щоб отримувати соціальні виплати, пільги, їздити в санаторії тощо. Таким чином, багато здорових людей, у яких немає інвалідності, зараз будуть тимчасово, за згодою, а потім і обов’язково служити у війську”,зазначив Ліберман, додавши, що мобілізація можлива лише після ретельного огляду лікарями.

В Україні можуть мобілізувати ще одну категорію чоловіків - що відомо

Що передбачено законом

Відповідно до статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

  • визнані в установленому порядку особами з інвалідністю;

або

  • відповідно до висновку військово-лікарської комісії, тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

У цій статті закону чітко не вказано групу інвалідності, відповідно, люди з інвалідністю не підлягають мобілізації.

Проте, відповідно до частини другої статті 23, особи з інвалідністю у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Таким чином, людей з інвалідністю ІІІ групи можуть мобілізувати за їхньою згодою.

Куди можуть мобілізувати під час війни тих, хто має “білий“ квиток

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×