Купити квартиру в Дніпрі

Накопичувати пенсію зобов’яжуть до 55 років? Деталі нового законопроєкту

Накопичувати пенсію зобов’яжуть до 55 років? Деталі нового законопроєкту

Українців хочуть зобов’язати накопичувати пенсію. До Верховної Ради внесли новий проєкт закону №9212 «Про накопичувальне пенсійне забезпечення», передає НСН.

В пояснювальній записці зазначено, що система добровільного накопичувального пенсійного забезпечення є недостатньою і не справляється з основною метою – суттєвого доповнення солідарної розподільчої системи на макроекономічному рівні.

Основні положення законопроєкту:

У системі накопичувального пенсійного забезпечення в обов’язковому порядку братимуть участь усі категорії осіб, які працюють, до досягнення ними 55 років.

Роботодавець щомісяця сплачуватиме обов’язкові пенсійні внески за працівника в розмірі 1 % від зарплати у 2023 році, 1,5 % — у 2024-му, 2 % — у 2025-му.

Розмір ЄСВ залишиться незмінним, накопичувальний внесок включатимуть в ЄСВ.

За бажанням працівника, розмір його самостійних внесків може бути збільшено. Держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах в межах 3 відсотків від розміру середньої заробітної плати за видами економічної діяльності у середньому по економіці.

Такі ж умови державного співфінансування пропонуються також для участі в системі для фізичних-осіб підприємців та самозайнятих осіб, яка є добровільною.

новини україни

Законопроектом пропонується встановити, що кошти накопичувальної системи є власністю учасників системи у розмірі, накопиченому на їх індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках, а у випадку смерті особи право власності на пенсійні заощадження переходять до її спадкоємців.

До кінця 2025 року внески потрібно буде робити в уповноважений пенсійний фонд, створений державою, а з 2026 року учасник системи зможе обрати для себе будь-який авторизований недержавний пенсійний фонд, куди будуть сплачуватись внески на його користь та формуватись пенсійні накопичення.

Управління активами недержавний пенсійних фондів буде здійснюватися авторизованими компаніями з управління активами. Зберігатимуть пенсійні накопичення авторизовані банки-зберігачі, допущені до діяльності в другому рівні пенсійної системи завдяки авторизації;

Пенсійні накопичення учасників пенсійних фондів зберігаються від знецінення та інфляційного впливу за рахунок їх інвестування в переважно консервативні фінансові інструменти. Інвестиційна обмеження щодо інвестування пенсійних накопичень визначені законопроектом виходячи з консервативної інвестиційної стратегії.

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроєкту, впровадження накопичувальної системи є необхідним через низький рівень народжуваності та збільшення тривалості життя, що обумовлює скорочення чисельності населення працездатного віку, які є платниками єдиного соціального внеску.

Ще новини України: Новий вид пенсій: хто з українців може отримати більше

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×