Купити квартиру в Дніпрі

Закон про регулювання Telegram внесли до Верховної Ради

Закон про регулювання Telegram внесли до Верховної Ради

Закон про регулювання Telegram внесли до Верховної Ради сьогодні. Автори законопроєкту вважають, що майданчик, яким користуються для отримання інформації 72% українців, має контролюватися державою – принаймні під час війни.

Про це повідомляє НСН з посиланням на Главком.

Серед авторів законопроєкту №11115, який вже зареєстровано в парламенті, депутати від «Слуги народу», «Європейської солідарності», «Голосу» і «За майбутнє».

Це, зокрема, Микола Княжицький, Ростислав Павленко, Михайло Бондар, Іванна Клімпуш-Цинцадзе, Ірина Фріз, Софія Федина від «Європейської солідарності», Микита Потураєв, Людмила Марченко від «Слуги народу», Ярослав Юрчишин, Наталія Піпа від «Голосу» та Ірина Констанкевич від фракції «За майбутнє».

У пояснювальній записці йдеться, що запропоноване Законом «Про медіа» регулювання «залишилось не повним» – це проявилось «у неможливості ефективного реагування» з боку держави на ряд проблем в інформаційній сфері.

В умовах повномасштабної агресії проти України ці проблеми створюють очевидні загрози національній безпеці. Даний законопроект покликаний надати державним органам відповідний інструментарій, – зазначили автори документу

Наголошується, що платформи спільного доступу до інформації не мають спеціального регулювання, їх провайдери не віднесені до суб’єктів у сфері медіа та не мають жодних обов’язків щодо захисту персональних даних, блокування незаконного контенту, системи комунікації з власниками сторінок/каналів щодо поширення ними недостовірної інформації.

Автори законопроєкту навели результати дослідження «Українські медіа, ставлення та довіра у 2023 році» аналітичної компанії InMind, проведеного на замовлення Internews Ukraine. Згідно з ними, Telegram перевищує YouTube (як найбільш популярну платформу доступу до відео) в 4,5 рази – 72% проти 16% відповідно.

Очевидно, що платформа, яка використовується 72% українців для отримання інформації, повинна мати регулювання не менше ніж інші джерела масової інформації із значно меншим охопленням, – переконані депутати

Додатковим аргументом для запровадження регулювання вказується те, що платформа Telegram «може бути пов’язана з державою-агресором, про що відкрито заявлялось і президентом російської федерації, російським регулятором Інтернету Роскомнадзором та іншими офіційними особам».

Метою законопроекту є створення ефективного законодавства, яке б дозволяло забезпечити реалізацію прав на свободу вираження поглядів, і одночасно захищало національні інтереси України та права користувачів медіасервісів, – йдеться у пояснювальній записці

Закон про регулювання Telegram внесли до Верховної Ради

Нагадаємо, раніше народний депутат Микола Княжицький («Європейська солідарність») анонсував законопроєкт про регулювання в Україні Telegram та подібних до нього платформ поширення ЗМІ. За його словами, за два роки війни саме Telegram став основною платформою, з якої українці дізнаються новини. Депутат додав, що соцмережа «має російське походження, співпрацює з кремлівською владою, і яку хвалить за конструктивну співпрацю особисто Путін».

Як раніше повідомлялося, адміністрація Telegram відмовляється блокувати канали, які розповсюджують російську пропаганду, що може привести до блокування месенджера в Україні. Про це заявив Ярослав Юрчишин, депутат від «Голосу» та голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова.

А секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що заборона популярного в Україні месенджера Telegram можлива за умови, якщо влада отримає документи, які підтвердять наявність загрози. За його словами, Telegram є системою впливу, де люди за гроші починають просувати ті чи інші речі.

Ще новини України: Блокування Telegram: у Раді готують новий закон щодо соцмережі

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×