Купити квартиру в Дніпрі

Хрущовки та сталінки: як насправді жили люди в СРСР (фото)

як насправді жили люди в СРСР

Часто прихильники СРСР наголошують на аргументі про безкоштовне житло, яке, за їхніми словами, держава надавала своїм громадянам. Але реальність була далеко не такою безтурботною, як це іноді представляють.

Блогер Максим Мирович розповів про реалії радянського житла та показав фотографії того, як насправді жили люди в СРСР. Передає НСН.

Хрущовки та сталінки: як насправді жили люди в СРСР

Люди проживали у квартирах на так званих “пташиних правах”, не сплачуючи за них орендну плату, але отримали власність на це житло лише після розпаду союзу. Ці квартири не можна було продавати або обміняти, а виселити з них могли у будь-який момент.

Знамениті “сталінки” часто згадують, як гарний приклад безкоштовного житла в СРСР, однак зазвичай не наголошують на тому, що на цілу сім’ю була розрахована лише одна кімната. Тобто в комуналці могло жити по 2-4 родини, загалом це від 5 до 25 людей на квартиру.

як насправді жили люди в СРСР

Цілі “сталінки” могли отримати лише радянські номенклатурники, військові та інший “обслуговуючий апарат”.

Коли до влади прийшов Хрущов, він спробував розв’язати житлове питання та заявив, що кожна родина житиме в окремій квартирі. Проте СРСР – це бідна країна, тому можливості побудувати якісне та зручне житло для всіх не було.

як насправді жили люди в СРСР

По союзу почали масово з’являтися сірі, убогі, дешеві коробки. В квартирах повністю прибрали коридори, опустили стелі з 3 до 2,5 чи 2,3 метрів та об’єднали санвузли. Кухні за своїми розмірами нагадували, скоріше, комори. Єдине що залишили, це мінімально допустиму ширину сходів, щоб можна було без проблем винести труну.

як насправді жили люди в СРСР

В ці маленькі приміщення заселяли ті ж самі великі родини. На площі 40-45 квадратних метрів з неймовірно маленькими санвузлом та кухнею могли проживати мама, тато, декілька дітей, а ще й бабуся та дідусь.

як насправді жили люди в СРСР

як насправді жили люди в СРСР

Те, що в СРСР називали “однокімнатною квартирою”, у розвинених країнах вважалося студіями для бідних студентів, а в союзі в таких жили сім’ї щонайменше по 3-4 людини.

Типова радянські вітальна в “хрущовці” – це вузька кімната-пенал, полірована стінка, що займає третину приміщення, диван, телевізор та близько 5-6 квадратних метрів для розміщення цілої великої родини. Навіть якщо уявити, що в квартирі є ще хоча б дві кімнати – це неймовірна тіснота.

як насправді жили люди в СРСР

як насправді жили люди в СРСР

Раніше ми писали: Перегляньте свої шухляди: речі з СРСР, які можна дорого продати

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×