Купити квартиру в Дніпрі

Індексація зарплат в Україні: як зміняться виплати – Мінсоцполітики

Індексація зарплат

У 2024 році в Україні знову нараховуватиметься індексація зарплат. Стало відомо, як зміняться виплати для українців.

Про це йдеться у матеріалах Міністерства соціальної політики, передає НСН.

Як відомо, минулого року дію правила щодо щорічного осучаснення заробітних плат було призупинено. Після відновлення на різке підвищення окладів розраховувати не варто, адже обов’язковій індексації підлягатимуть доходи тільки в рамках прожиткового мінімуму, тобто 3028 гривень.

Як зазначають у Мінсоцполітики, індексація зарплати має проводитися тоді, коли індекс споживчих цін більший за поріг індексації у 103%. Також фактична сума підвищення буде залежати від того, як змінювалася зарплатня за попередні два роки.

Так, за збереження темпів інфляції на поточному рівні, перша індексація заробітної плати припаде на квітень-травень. Йдеться про суму, що не перевищує 90 гривень за умови інфляції у 3%.

Відповідно до Держбюджету-2024, починаючи з січня, обчислюють індекс споживчих цін для індексації наростаючим підсумком. У розрахунках коефіцієнта індексації необхідно орієнтуватися на місяць, що передував січню, тобто на грудень минулого року.

Проте, за словами юристів, грудень стане базовим місяцем під час визначення індексації, тільки якщо оклад робітника не підвищувався у січні чи раніше. У разі підвищення заробітної плати у перший місяць року, то він вважатиметься базовим.

У зв’язку з тим, що у січні зріс прожитковий мінімум та мінімальна зарплата — для багатьох українців базовим місяцем стане січень 2024 року. Однак суми індексації будуть нівельовані. Вони або зменшаться, або обнуляться, оскільки фактичне зростання зарплатні у таких співробітників вже покриває обов’язковий рівень індексації в країні.

Індексація зарплат

Підвищення мінімалки у квітні

З 1 квітня в країні здійснять перерахунок рівня мінімальної заробітної плати. У січні вона зросла на 400 гривень, до 7,1 тис. гривень, а от з 1 квітня підвищиться ще на 900 гривень, до 8 тис. гривень.

У погодинному розмірі з 1 квітня зросте з 42,6 до 48 гривень.

Проте після вирахування податків “на руки” українці отримають 6,44 тис. гривень.

Ще новини України: Доплата до пенсії пенсіонерам віком від 70 років – хто може отримати виплати

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×