Купити квартиру в Дніпрі

Працевлаштування підлітків в Україні – що варто знати

Працевлаштування підлітків в Україні що варто знати

Робота неповнолітніх осіб в Україна має ряд обмежень та виключень. Що варто знати про працевлаштування підлітків батькам та роботодавцям

Про деталі працевлаштування підлітків розповідають Новини України – НСН.

Найчастіше підлітки нукають підробіток під час літніх канікул. Це можливість відчути себе самостійним, а також визначитись із майбутньою професією.

Зазвичай підлітки під час літніх канікул шукають не важку роботу – роздають рекламні листівки, допомагають доглядати за тваринами або малими дітьми, працюють  оператором call-центру, кур’єрами, офіціантами.

Є декілька сайтів для пошуку роботи: OLX, Work.ua, Rabota.ua.

У питанні працевлаштування підліткам важливо знати свої права та обов’язки. Це пов’язано з тим, що працевлаштування неповнолітніх відрізняється від роботи дорослих.

З якого віку можна офіційно працювати неповнолітнім

В Україні підлітки можуть починати працювати вже з 14 років. Але така робота має деякі обмеження.

До 15 років неповнолітні можуть працювати лише у вільний від навчання час та виключно на легких роботах. У Кодексі закону про працю дозволяється самостійно працевлаштувати з 16 років. З 15 років можна працювати, при згоді одного з батьків.

Умови працевлаштування неповнолітніх

У трудових правовідносинах неповнолітні мають ті самі права, що й повнолітні. Також вони мають низку суттєвих пільг щодо охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці.

Підлітки можуть працювати лише скорочений робочий час:

  • 16-18 років – до 36 годин на тиждень;
  • 15-16 років – до 24 годин на тиждень;
  • учні 14-15 років (під час канікул) – до 24 годин на тиждень.

Протягом навчального року, максимальна тривалість робочого часу підлітка удвічі менша:

  • 16-18 років – до 18 годин на тиждень;
  • 15-16 років – до 12 годин на тиждень;
  • 14-15 років – до 12 годин на тиждень.

Працевлаштування підлітків в Україні – що варто знати

Працевлаштування підлітків в Україні що варто знати

Як оформити трудові відносини з неповнолітнім

У пункті 5 ч. 1 ст. 24 КЗпП України встановлено, що з неповнолітніми працівниками трудові договори обов’язково укладаються в письмовій формі. Також роботодавець зобов’язаний подати повідомлення про прийняття неповнолітнього співробітника до органу ДФС, як і в усіх інших випадках, до початку його роботи.

Слід зауважити, що для неповнолітніх не встановлюють випробувальний строк при при прийнятті на роботу. Однак, якщо підліток працевлаштується вперше, то роботодавець протягом 5 днів після його прийняття на роботу повинен завести на нього трудову книжку.

Обов’язки роботодавця при прийнятті на роботу неповнолітнього:

  • проведення інструктажу для працівника за свій рахунок;
  • навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги постраждалим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

Обов’язковою умовою прийняття на роботу неповнолітніх є те, що вони повинні приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду. Надалі неповнолітні особи обов’язково повинні проходити медичний огляд щороку до досягнення ними 21 року. Відповідно до ст. 169 КЗпП України організовувати та фінансувати попередній та періодичні обов’язкові медичні огляди неповнолітніх працівників має роботодавець.

Попри те, що підлітки працюють менше, але зарплату отримують як дорослі при повній тривалості робочого часу.

Оплата праці неповнолітніх, які працюють у вільний від навчання час, відбувається пропорційно відпрацьованому часу або від виробітку. При цьому підприємства можуть встановлювати учням доплати до заробітної плати.

Підлітки мають право на щорічний відпочинок не менше 31 календарного дня. Вони можуть взяти відпустку в будь-який зручний для них час та у повному обсязі. Неповнолітні не мають необхідності відпрацьовувати пів року безперервної роботи. Учні й студенти також можуть брати додаткові оплачувані відпустки для складання іспитів, так само як інші працівники.

Які види робіт заборонені для неповнолітніх

Підліткам заборонено працювати на важких з небезпечними та шкідливими умовами праці роботах. Їх не можна залучати до нічних, з 22:00 до 6:00, понаднормових робіт і робіт у вихідні дні.

Зокрема це:

  • під землею;
  • теплових і атомних електростанціях;
  • на нафто та газовидобувних підприємствах;
  • інших роботах, які затверджені переліком важких робіт.

До 18 років підлітки не можуть переміщувати та підіймати речі вагою більше граничних норм. Також вантажна робота обмежується за часом – не більше однієї третини робочого часу. Тобто, якщо неповнолітній працює 7 годин на день, то вантажна робота не повинна тривати більше 2,3 години.

648ffe5db0de4373940493

Що робити, якщо працедавець не дотримується закону

Насправді знайти роботу підлітку в Україні – досить складно.

Саме тому працевлаштування неповнолітніх підпадає під державну квоту для певних категорій працівників – 5% працівників за попередній рік для організацій, що мають понад 20 працівників:

  • випускники загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладів, які працевлаштовуються вперше;
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
  • особи, яким виповнилося 15 років і які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу.

Дана квота є обов’язковою для роботодавців. Якщо ж вони її не виконують, то за кожну необґрунтовану відмову в працевлаштуванні доведеться сплатити штраф у двократному розмірі мінімальної заробітної плати.

Звільнення неповнолітнього

У випадку розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця він зобов’язаний обов’язково отримати згоду районної (міської) служби у справах дітей.

При цьому, якщо підприємство ліквідується чи скорочує штат або працівник не відповідає виконуваній роботі через недостатню кваліфікацію та стан здоров’я, то підліток може бути звільнений лише у виняткових випадках та з обов’язковим його подальшим працевлаштуванням.

Однак в Україні законодавство дозволяє розірвати трудовий договір на вимогу батьків, усиновителів і піклувальників неповнолітнього, а також держорганів – якщо робота шкодить здоров’ю неповнолітньої особи.

Джерело

Ще новини України: З 1 квітня зміниться розмір компенсації за працевлаштування – як зросте сума виплати

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×