Купити квартиру в Дніпрі

В СБУ вперше розповіли, як двічі підривали Кримський міст

В СБУ вперше розповіли, як двічі підривали Кримський міст

В СБУ вперше розповіли, як двічі підривали Кримський міст. Ексклюзивну інформацію надав голова СБУ Василь Малюк виданню NV, передає НСН.

Для атак на Кримський міст використовувалися вибухівка у плівці  і незвичайні дрони.

Перший удар стався 8 жовтня 2022 року. У той момент мостом йшов численний потік автомобілів. У цьому трафіку о 5:40 камера російської системи відеостеження зафіксувала завантажену фуру, яка на великій швидкості рухалася у бік Криму. За мить довгомір вибухнув, пошкодивши два прольоти і підпалив залізничний потяг із цистернами, наповненими пальним. Від удару загинули, за даними російської сторони, п’ятеро людей, включаючи водія фури, а рух мостом повністю зупинили.

За тим вибухом стежили не лише окупанти — була ще одна камера, відео з якою в режимі реального часу дивився у своєму кабінеті Малюк. Де вона була, шеф СБУ не розкриває, але запевняє, що спостерігав вибух у всіх деталях.

Перша операція на Кримському мосту розлютила Путіна, для якого переправа стала символом власної успішності. Повторний удар по мосту справив на Кремль гнітюче враження, зміцнивши Москву в розумінні того, що Україна здатна зруйнувати цю незаконно побудовану конструкцію.

Як двічі підривали Кримський міст: перший вибух

як двічі підривали Кримський міст

За словами Малюка, розробкою цієї операції займався він особисто. Спочатку хотіли реалізувати варіант з фурою, навантаженою бочками з олією, в яких би ховалася вибухівка. Але врешті зупинилися на варіанті з вибухівкою, акуратно обмотаною целофановою плівкою.

СБУ розрахувала товщину шару плівки, достатню, щоб приховати від митних сканерів накачані сумішшю гексогену металеві циліндри-сердечники.

Рулонами забили цілий контейнер — їхня сумарна вага у тротиловому еквіваленті відповідала 21 т, або 42 російським «гіперзвуковим» ракетам Кинджал. Проходження вантажу з України до місця вибуху мостом було дуже непростим. СБУ зробила це без залучення іноземних партнерів.

Ми сім кіл пекла пройшли, використовували у темну стільки людей! Росіяни „закрили“ 22 особи — посадили до в’язниці. Інкримінують їм усім співучасть у терористичному акті. Хоча насправді вони займалися звичною собі повсякденною справою. Це були звичайні російські контрабандисти, —  розповідає Малюк

Другий вибух

як двічі підривали Кримський міст

Велику роль у реалізації другої операції відіграв керівник одного з управлінь військової контррозвідки – офіцер із псевдонімом Хантер, який доклав руку до створення морських дронів.

Українські спецслужби створили начинені вибухівкою дистанційно керовані плавзасоби-камікадзе, виготовлені з унікального матеріалу, непомітного для ворожих РЛС, конструкція яких передбачала три види управління та самознищення у разі потреби.

Вперше за обставин реального бою плавучі безпілотники інженери та фахівці СБУ випробували на кораблях російського Чорноморського флоту, коли восени минулого року атакували у Севастопольській бухті ракетні фрегати Адмірал Макаров та Адмірал Ессен. Далі певний час вдосконалювали самі безпілотники і систему управління ними.

У середині липня СБУ та ВМС нарешті випустили дрони у відкрите море, направивши їх на ціль.

«Дві ночі ми не спали – буквально щохвилини стежили за дронами. Ми знаходилися на такому драйві, що доводилося трохи заспокоювати хлопців, щоби вони не гнали безпілотники», — згадує Малюк

Нарешті безпілотники вдарили по опорі моста, скинувши з неї, якщо судити з оприлюднених фото пізніше, цілий проліт його автомобільної частини.

В СБУ вперше розповіли, як двічі підривали Кримський міст

Коли стався вибух, ми дуже голосно кричали, бо напруга всередині була величезною, — зізнається Малюк, — Скажу чесно: я молився, щоби все вийшло. І коли дрон вибухнув, від радості „вибухнули“ і ми

В СБУ вперше розповіли, як двічі підривали Кримський міст

Глава СБУ, описуючи деталі атак на Кримський міст, кілька разів наголосив: ці операції готувалися виключно силами України, і жодні іноземні спецслужби до них не причетні.

Також Малюк уточнив, що Кримський міст — це законна мета для України.

Детальніше про атаки на Кримський міст читайте у матеріалі NV.

Ще новини України: «Морський малюк» атакує Кримський міст – CNN показав ексклюзивні кадри (відео)

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×