Купити квартиру в Дніпрі

188
188

Крашанки, писанки, крапанки та дряпанки – традиційні приготування українців до Великодня

Крашанки

Крашанки, писанки, крапанки та дряпанки – це українські традиції з прикрашання яєць до Великодня. Яйця символізують життя, відродження та весняне пробудження природи.

НСН розповідає, як готувалися українці до свята у минулі часи.

Готуватися до Великодня в Україні починають заздалегідь, коли тримають довгий Великий піст. Останній тиждень перед Великоднем називали Білим – за цей тиждень прибирали будинок, перемивали всі поверхні і прикрашали хату рушниками. У Чистий четвер перед Великоднем обов’язково милися всією сім’єю.

На Великдень в Україні готують ритуальну випічку – паски. У паски додають побільше яєць, щоб тісто було насиченого жовтого кольору – це символізує сонце. Зверху паски прикрашали фігурками птахів і квітів, що позначало весну і родючість.

Також українці на Великдень готували 4 різновиди яєць. Крім звичних для нас писанок і крашанок, були ще крапанки та дряпанки. У візерунки вкладали символічне значення, важливим був навіть колір декору.

Крашанки

традиції

Крашанки на відміну від писанок, не мають візерунків. Їх фарбують у Чистий четвер. В давнину фарби виготовляли з кори та плодів дерев, трав і квітів. Кожен колір мав своє значення:

  • червоний – любов та радість;
  • зелений – відродження життя, пробудження природи;
  • жовтий – життя і тепло;
  • синій – небо, вода, повітря;
  • чорний та коричневий – земля;
  • білий – чистота та непорочність.

Традиційно на свято сім’я виготовляла від 12 до 60 крашанок. Часто вони були елементом дитячих ігор на свято.

Писанки

про свята

На писанках заведено зображувати різноманітні символи. Найважливішим було сонце. Писанка із сонячними мотивами охороняла від нещасть, вроків, недугів. Часто на писанках малювали безконечник у вигляді хвильки, кривульки. Пасічники таку писанку поміщали під вулик, щоб роїлися бджоли.

Ромб на писанці символізує родючість, квадрат – поле. Лист дуба – силу, владу. Вишневий листок – це дівоча краса. Писанки з квітковими узорами дарували молодим жінкам, які не мали дітей, щоб у дім прийшла радість материнства.

Писанки виготовляли в останній тиждень перед Великоднем. Їх дарували родичам чи близьким на свято. За традицією писанки були сирими, їх не споживали. В святу неділю їли крашанки.

Дряпанки або шкрябанки

традиції

Дряпанки також оздоблювались символічним візерунком. Технологія виготовлення цікава тим, що дряпанку можна зробити без писачка. Для її виготовлення вибирають яйце темного кольору і зафарбовують темним барвником.

Олівцем наносять орнамент, тоді гострою голкою, шилом чи цвяхом продряпують намальований орнамент. Для візерунків вибирають рослинні мотиви та геометричні фігури.

Крапанки

про свята

Для крапанок яйце спершу фарбують у найсвітліший колір, тоді крапають на нього кілька крапель воску. Потім занурюють у темнішу фарбу й знову крапають воском, але вже в інших місцях.

Тоді знову занурюють у фарбник, кожного разу він має бути темнішим – це й буде загальне тло, на якому проступлять різнокольорові краплі.

Після цього яйце кладуть в не дуже гарячу духовку або піч. Так віск розм’якає, його обережно витирають м’якою тканиною. Можна також піднести яйце до полум’я свічки на кілька секунд, а тоді розтоплений віск витерти паперовим рушником.

Джерело: РБК-Україна

Ще про свята та традиції: Що покласти у великодній кошик: кожен продукт має символічне значення

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×