Купити квартиру в Дніпрі

47
47

«Сапфірова вежа» заквітла щоб скоро померти – рідкісна подія зі сльозами на очах

подія зі сльозами на очах

Подія зі сльозами на очах – Пуя, або «Сапфірова вежа» вперше за 20 років заквітла. Рослина живе у ботанічному саду Бірмінгема у Великій Британії.

Це дуже рідкісна подія, яку більшості людей вдається побачити у кращому разі один раз у житті.

Про цвітіння цієї рослини розповіли ботаніки, пише IFLScience, передають “Новини України – НСН“.

Рослина сапфірова вежа (Puya alpestris) родом із чилійських Анд, вона росте дуже повільно і на її цвітіння можна чекати десятиліттями. Це далекий родич ананаса з сімейства бромелієвих, який зазвичай росте в горах на висоті до 2200 метрів. Проте один екземпляр сапфірової вежі 20 років тому потрапив до колекції ботанічного саду Бірмінгема та зумів прижитися в тепличних умовах.

114848 medium

Тепер ботаніки відчувають змішані почуття, спостерігаючи за тим, як одна за одною розпускаються квіти пуї. З одного боку, цвітіння сапфірової вежі – це заслужена нагорода за два десятки років дбайливого догляду. З іншого боку – ці квіти незвичайного металевого синього кольору означають, що рослина скоро загине.

Пуя альпійська – монокарпічна рослина, яка цвіте лише один раз у житті, щоб дати насіння. Оскільки в теплиці немає колібрі, які запилюють квіти в природних умовах, ботаніки намагаються зробити це за допомогою маленького пензлика.

100cf7a0 fb1e 11ee b765 250cf9b5c72b.jpg

“Кожна квітка живе лише кілька днів, що дає нам обмежений час, щоб протягнути природі руку допомоги. Через відсутність природних запилювачів ми спробуємо зробити це вручну”, – розповів старший садівник ботанічного саду Альберто Трінко.

Вважається, що рослина цвістиме від 10 днів до двох тижнів.

“Ми сподіваємося, що штучне запилення квітів дозволить нам забезпечити присутність цього дивовижного виду в нашій колекції, щоб майбутні покоління могли прийти і помилуватися ним”, – сказав Альберто Трінко.

Новини України – НСН” раніше писали Які рослини не можна садити поряд на городі

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×