720
720

Виплати ВПО, допомога на дітей, нова грошова допомога – що зміниться у травні 2024 року

Виплати ВПО, допомога на дітей, нова грошова допомога – що зміниться у травні 2024 року

Виплати ВПО, допомога на дітей, нова грошова допомога на ремонт житла і родинам з дітьми – розповідаємо, що зміниться у травні 2024 року.

Виплати ВПО

У травні продовжать виплати ВПО тим, кому допомога була перепризначена автоматично і хто подавав заяву на продовження виплат у березні чи квітні і кому її ухвалили. Зазначимо, що деякі переселенці, які подавали заяви ще в березні, досі не отримали виплат ні за третій, ні за четвертий місяць. В соцслужбах, відповідаючи на дзвінки громадян, кажуть, що слід очікувати гроші або 28 квітня, або вже у травні – одразу за три місяці. Але кошти обов’язково будуть.

Нагадаємо, що з 1-го березня 2024 року для тих ВПО, які отримували допомогу раніше – з 2002 чи 2023 років, її було продовжено ще на 6 місяців, з урахуванням низки особливостей.

Зокрема, першочергово допомога перепризначалась людям, які не можуть працювати, доглядають дітей, важко хворих, осіб з інвалідністю, не мають доходів або мають низькі доходи (детальніше — за посиланням). Тому частині ВПО виплати були продовжені автоматично, а ще частина — мала подати відповідні заяви до органів соціального захисту населення або ЦНАП.

Подати заяву на перепризначення виплат можна до 30 квітня. Якщо ви встигнете це зробити до вказаної дати, виплата буде нарахована, включаючи березень. Ймовірно, можна буде подати заявку і в травні, але, як повідомлялося раніше, в такому випадку допомога призначатиметься вже з травня.

Але не виключено, що у травні термін подачі заяв на допомогу ВПО продовжать. Наприклад, особи з інвалідністю з-поміж ВПО отримають свої виплати з березня, навіть якщо заява буде оброблена у травні.

Розміри виплат ВПО в Україні не змінилися. Вони становлять:

  • для осіб з інвалідністю та дітей — 3000 грн;
  • для інших осіб — 2000 грн.

Кошти, як правило приходять 15-го та 28-го числа кожного місяця.

Тут ми писали: Виплати ВПО: відповіді на 10 найпоширеніших питань

Допомога на дітей у травні

Допомога на дітей у травні

У травні діти загиблих Захисників-добровольців, які не входили до складу ДФТГ, будуть отримувати збільшену адресну допомогу. З 1 квітня 2024 року її розмір зріс:

  • з 2361 грн до 7800 грн на одну неповнолітню дитину;
  • до 6100 грн — на кожну дитину, якщо в сім’ї двоє і більше дітей.

Виплата у таких розмірах буде здійснюватися щомісячно. Підвищення відбулось автоматично, додатково звертатись нікуди не потрібно.

У травні можна отримати і  на дітей, які залишились без батьківського піклування за програмою «Дитина не одна». Ми писали про це ТУТ

Також у травні прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та сім’ї опікунів (піклувальників), до яких були влаштовані двоє та більше дітей віком до 18 років, що на момент звернення перебували за межами України, матимуть можливість отримати нову грошову допомогу. Ми писали про це ТУТ

Допомога від благодійних фондів у травні

У травні особи з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю зможуть отримувати додаткові виплати від Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Українці, житло яких постраждало через ворожі обстріли, мають змогу отримати фінансову підтримку від Карітас Україна за підтримки УВКБ ООН в рамках проєкту Ремонти домогосподарств у Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Житомирській, Харківській і Одеській областях.

Крім цього, у травні БФ Право на захист продовжить збір даних на отримання фінансової допомоги від УВКБ ООН у різних областях України.

Ще новини України: Грошова допомога від ООН у 4 областях: як отримати 10800 грн

Наш Телеграм

Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×