273
273

Виплати ВПО: відповіді на 10 найпоширеніших питань

Виплати ВПО: відповіді на 10 найпоширеніших питань

Виплати ВПО на проживання – тема, актуальна для мільйонів українців, які через окупацію чи бойові дії були змушені залишити свої домівки і шукати прихистку в інших регіонах країни. Як правило, переселенці орендують житло. Що у відносно безпечних областях України зовсім не дешево. Тому, звісно, грошова допомога від держави дуже потрібна більшості людей, які фактично починають життя з нуля.

Юристи організації Донбас SOS відповіли на найбільш поширені питання щодо виплат ВПО. Про це з посиланням на сайт організації інформують Новини України – НСН.

Термін прийому заяв на призначення допомоги на проживання продовжено до 30 квітня 2024 року (було до 31 березня). Це означає, що внутрішньо переміщені особи (далі — ВПО), які подають заяви на продовження виплат у квітні, матимуть змогу отримати допомогу і за березень.

Якщо ви не встигнете подати заяву протягом березня-квітня, а звернетесь у травні, допомога буде призначена на 6 місяців з місяця звернення, тобто з травня.

Детально про те, хто має право на продовження допомоги на проживання на наступні 6 місяців — читайте нижче.

Виплати ВПО: відповіді на 10 найпоширеніших питань

Виплати ВПО

1.Якщо в сім’ї два пенсіонера з різним розміром пенсії, чи мають вони право отримувати допомогу?

Візьмемо для прикладу наступну ситуацію: у чоловіка пенсія становить 11 тис. грн, у дружини — 4 тис.грн

Пенсіонеру, у якого розмір пенсії не перевищує 9444 грн (чотири розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність) допомога має бути призначена автоматично і виплачуватися 6 місяців, починаючи з березня 2024 року. Дата переміщення чи повторного переміщення не має значення. Також не впливає розмір заробітної плати, якщо мова йде про працюючого пенсіонера.

Другий член сім’ї — пенсіонер, у якого розмір пенсії перевищує 9444 грн, матиме право отримувати допомогу якщо:

  • перемістився (повторно перемістився) після 01.01.2022 року;
  • середньомісячний розмір доходу на одного члена сім’ї є меншим за 9 444 грн (з прикладу вище: 11 тис.+ 4 тис. = 15 тис. ділимо на 2-х членів сім’ї, виходить по 7,5 тис. грн). Проте, якщо є додаткові доходи крім пенсії (заробітна плата, відсотки по депозиту) вони будуть враховуватись в сукупний дохід.

2.Чи може отримати виплати дитина 16 років, яка залишається проживати з бабусею?

Дитина після досягнення 14 років має право самостійно звернутися із заявою про оформлення довідки про взяття на облік ВПО та із заявою про надання допомоги на проживання. Зазначене врегульовано Постановою КМУ №509 “Про облік внутрішньо переміщених осіб” та Постановою КМУ №332 “Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам”.

Проте у дитини мають бути власні документи — паспорт громадянина України, який оформляється   при досягненні 14 років, та РНОКПП (“ідентифікаційний код”).

3.Чи може студент самостійно звернутися за призначенням допомоги на проживання? Та чи будуть враховуватись доходи та інші майнові критерії батьків?

Все буде залежати від того, чи проживає студент зі своїми батьками разом чи окремо.

Адже відповідно до пункту 3 Постанови КМУ №332 “Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам” діти/особи віком до 23 років, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти після досягнення ними 18 років і не мають власних сімей, мають право звертатися за призначенням допомоги особисто, якщо вони мають фактичне місце проживання (перебування) інше, ніж в уповноваженої особи.

Зверніть увагу! Йдеться про студентів віком від 18 до 23 років, які не мають власних сімей.

Розглянемо дві ситуації:

  • Студент (19 років) проживає з батьками, але дистанційно навчається у вищому навчальному закладі (ВНЗ) в іншому місті. У такому разі він має право на призначення допомоги лише у складі сім’ї своїх батьків, при цьому буде враховуватись майновий стан всієї сім’ї та доходи батьків.
  • Студент (19 років) навчається у ВНЗ та проживає в гуртожитку окремо від батьків. В такому разі він самостійно звертається за оформлення довідки про взяття на облік ВПО та допомоги на проживання. Майновий стан та доходи батьків не мають враховуватись. Зверніть увагу! Не має значення чи студент навчається на бюджетній чи контрактній формі.

4.Особа має І чи ІІ групу інвалідності, але у березні не прийшла допомога автоматично. В органі соцзахисту населення відмовляються продовжувати через відсутність факту повторного переміщення.

Важливо розуміти, що продовження допомоги ВПО на наступні 6 місяців передбачено або автоматичним шляхом, або за заявою. Відповідно до пункту 13-1 Порядку надання допомоги на проживання ВПО особи, які мають І чи ІІ групу інвалідності, підпадають під автоматичне продовження виплат без прив’язки до доходу та дати переміщення.

Якщо допомогу не було продовжено автоматично, потрібно звернутися до уповноваженого органу (органу соціального захисту населення чи ЦНАПу) для вирішення цієї ситуації.

Якщо вам відмовляють, посилаючись на відсутність факту повторного переміщення, звертайтесь до нашої організації за юридичною допомогою.

5.Чи має право отримувати допомогу ВПО, яка має тяжкі форми захворювання, але при цьому інвалідність не встановлено?

Так, при цьому не важливий розмір доходу та дата переміщення.

Іншими словами — особа, яка перемістилась в 2014-2015 роках у Київ чи інший населений пункт, і повторно не переміщувалися, але має визначені захворювання, має право звернутися із заявою та отримувати допомогу на проживання на наступні 6 місяців.

Перелік захворювань визначений пунктом 13-4 Порядку надання допомоги на проживання ВПО, зокрема:

  • рідкісні орфанні захворювання;
  • онкологічні;
  • онкогематологічні захворювання;
  • тяжкі психічні розлади;
  • цукровий діабет I типу (інсулінозалежний);
  • гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, з тяжкими травмами, які потребують трансплантації органа, паліативної допомоги.

Захворювання слід підтвердити довідкою за формою первинної облікової документації 027/о та/або 028/о (уточнюйте у свого сімейного лікаря).

Виплати ВПО

6.Якщо чоловік проживає окремо, але в ЦНАПі просять надати інформацію про нього, інакше допомоги не буде. Що робити?

Важливо зазначити, що просто проживання окремо не означає, що сімейні зв’язки розірвано, та чоловік не бере участь у матеріальному забезпеченні сім’ї.

Пунктом 3 Порядку надання допомоги на проживання ВПО передбачено, що до складу сім’ї уповноваженої особи не включається особа, яка разом не проживає із отримувачем та не пов’язана з ним спільним побутом, що підтверджено документально, або перебуває за кордоном/зникла безвісти/депортована за межі України.

Якщо чоловік, батько дітей, не проживає разом із сім’єю, та не пов’язаний спільним побутом, потрібно надати про це документальне підтвердження, наприклад, встановлення судом факту окремого проживання, рішення суду про стягнення аліментів, рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення померлою, тощо.

Крім того, відповідно до роз’яснення Мінсоцполітики, також можуть надаватися:

  • документи/довідка про непроживання особи, видана установою/організацією, яка здійснює управління будинком/органом місцевого самоврядування за місцем фактичного проживання особи (наприклад, це довідка ОСББ чи ЖЕКу);
  • довідка з місця роботи/навчання особи/студентський квиток (у тому числі відображений в Порталі Дія) в іншій адміністративно-територіальній одиниці;
  • договір оренди, тощо.

Дещо інша ситуація, якщо чоловік військовослужбовець. Відповідно до пункту 8 Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги не враховуються доходи військовослужбовців отримані ними у період безпосередньої участі у заходах забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Про це потрібно надати органу соціального захисту документальне підтвердження, щоб доходи такого члена сім’ї не були враховані.

7.Чи має право на допомогу особа 55+ років, яка працює і має середньомісячний дохід нижче 9444 грн?

Так, але лише в тому разі, якщо така особа перемістилась (чи повторно перемістилась) після 01.01.2022 року.

Такі зміни були прийняті Кабінетом Міністрів 22 березня, а саме передбачено право осіб, які досягли 55 років, отримувати допомогу на проживання.

Проте важливо відповідати таким критеріям:

  • переміщення (повторне переміщення) має відбутись після 01.01.2022 р.;
  • середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в такій сім’ї не перевищує 9444 грн.;
  • особа працює, або стоїть на обліку в центрі зайнятості, провадить підприємницьку діяльність, або незалежну професійну діяльність, або отримала допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант/грант на створення або розвиток власного бізнесу/ваучер на навчання;
  • відсутні інші майнові критерії — житло на підконтрольній території України (площею більше 13,65 на одного члена сім’ї), купівля “нового” автомобіля, наявність депозиту більше 100 тис. грн. та інше.

8.Якщо склад сім’ї мама, діти та бабуся 53 років, проживають разом, пов’язані спільним побутом. Дітям та їх матері продовжують допомогу, а бабусі ні, не дивлячись на те, що вона стоїть на обліку в центрі зайнятості та переміщення відбулось після 01.01.2022.

У даному випадку важливо розуміти, що на продовження допомоги ВПО претендують або сім’я, у складі якої є діти віком до 18 років, або особи, які підпадають під категорії на продовження. Бабусі 53 роки, вона розглядається окремо як ВПО, яка, на жаль, не підпадає під категорію 55+ років.

В цьому випадку дійсно буде надана відмова в призначенні допомоги на проживання на наступні 6 місяців.

9.Чи має право отримувати допомогу мама, яка доглядає за дитиною до досягнення 3-річного віку? Чи потрібно працевлаштовуватись або віддавати дитину в садок?

Особа, яка доглядає за дитиною до досягнення 3-річного віку  може звернутись із заявою на продовження допомоги ВПО. Проте потрібно відповідати наступним критеріям:

  • переміщення (повторне переміщення) має відбутись після 01.01.2022 р.;
  • середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в такій сім’ї не перевищує 9444 грн.

До досягнення дитиною 3-річного віку особі, що доглядає за дитиною, не потрібно працевлаштовуватись чи ставати на облік в центр зайнятості. Також догляд за дитиною можна продовжити на підставі медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більш як до досягнення нею 6-річного віку.

Коли дитині виповниться 3 роки (або 6 років за наявності медичного висновку),  непрацюючі працездатних осіб із складу сім’ї мають зареєструватися протягом двох місяців в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу, зокрема для отримання ваучера на навчання, або розпочати діяльність відповідно до Закону України “Про зайнятість населення”. Якщо цього не буде здійснено, то допомогу буде припинено всій сім’ї.

Працевлаштовуватись або ставати на облік в центр зайнятості не обов’язково, якщо фактичним місцем проживання (перебування) такої сім’ї є території, на яких ведуться бойові дії або території можливих бойових дій, для яких не визначена дата завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій), території активних бойових дій, що включені до переліку територій.

Щоб отримати відпустку по догляду за дитиною до 6 років необхідно мати пакет документів, який містить заяву, медичний висновок (довідку, що дитина потребує домашнього догляду у відповідності до форми №080-1/о, затверджену наказом МОЗ №430 від 11.06.2012). Цей пакет документів потрібно надати своєму працедавцю щоб продовжити відпутку по догляду за дитиною. Після отримання необхідної документації кадровик готує наказ про надання відпустки по догляду за дитиною до 6 років без збереження заробітної плати. Офіційно вона починається від дати, яку працівник зазначив у заяві.

10.Чи має право на продовження допомоги сім’я, яка залишилась проживати на окупованих територіях?

Наприклад, багатодітна мама з 3-ма дітьми віком до 18 років проживають в Маріуполі та у березні не отримали виплат. Чи можливо віддалено скористатись подачею заяви через Соціальний веб-портал електронних послуг Мінсоцполітики для продовження виплат?

Подати заяву через Соціальний веб-портал електронних послуг Мінсоцполітики неможливо, бо ця послуга ще не працює.

Згідно Постанови КМУ №94 від 26.01.2024 року  виплата допомоги не продовжується та допомога не призначається, якщо особа перебуває на тимчасово окупованих територіях, для яких не визначена дата завершення тимчасової окупації, включених до переліку територій.

Іншими словами — сім’я не зможе отримувати допомогу на проживання ВПО поки залишається проживати на окупованих територіях. Проте, якщо місце перебування зміниться на будь-який населений пункт на підконтрольній території України, можна звертатися за призначенням допомоги ВПО.

Якщо у вас залишились питання, звертайтеся на Гарячу лінію організації Донбас SOS – 0 800 309 110 (дзвінки безкоштовні), або напишіть в онлайн приймальню юристів за посиланням. Також ви можете  зв’язатися з юристами через Viber, WhatsApp або Telegram за номером 093 500 69 18.

Читайте також: Грошова допомога від ООН у 2024 році: хто, де і як може зареєструватися на виплату

Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×