Купити квартиру в Дніпрі

Солодкі напої подорожчають – планують ввести акциз на напої з цукром

Солодкі напої подорожчають - планують ввести акциз на напої з цукром

Україна має намір ввести акцизний податок на солодкі напої, що спрямовано на оновлення податкової системи та підвищення рівня здоров’я громадян. Введення акцизу вже передбачено у державному бюджеті на період 2025-2027 років, згідно з інформацією від прес-служби Урядового порталу напої подорожчають.

 

Акциз на напої з цукром в Україні

Україна у найближчі роки планує ввести акциз на напої з цукром, який вже закладений у бюджетну декларацію на 2025-2027 роки. Протягом цих трьох років держава має намір впровадити заходи щодо реформування податкової політики та податкового адміністрування, передбачені Національною стратегією доходів до 2030 року. Акцизний податок на підсолоджені цукром напої є одним з таких заходів.

4yuc6k3e1ssqmwi4ub6xv5pggbrq4pwx

Міністерство охорони здоров’я підтримує введення акцизу, оскільки постійне вживання солодких газованих напоїв сприяє розвитку діабету, надмірної ваги та ожиріння. У літрі такого напою часто міститься більше добової норми цукру.

Напої подорожчають

У 2023 році у Верховній Раді були зареєстровані два законопроєкти щодо оподаткування підсолоджених напоїв:

  • Перший пропонує запровадити ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру й інших підсолоджувачів, ароматичних речовин обсягом 0,1 євро (близько 4 грн) на один літр напою. У Бельгії цей податок становить 0,53 євро, а у Польщі — 0,19 євро.
  • Другий законопроєкт визначає, що кошти, отримані від сплати податку, будуть спрямовані на реалізацію програм з запобігання неінфекційним захворюванням та їх лікування, а також на підтримку програми дитячого харчування в школах, ініційовану дружиною президента Оленою Зеленською.
8775b429836c2b53696f8ed5438b317d 1583947188 extra large

Олена Зеленська питає у школярів, чи подобається їм харчування за її програмою

Нагадаємо, з 1 липня акцизи на пальне підвищаться, що призведе до змін у ціні за літр бензину та дизпального. Очікується, що вартість зросте в середньому на 1,5–2 гривні за літр.

Раніше “Новини України – НСН” писали: В Україні планують підвищити акциз на пальне: як зміняться ціни на заправках

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×