Купити квартиру в Дніпрі

Після знищення Каховського водосховища деякі види тварин можуть зникнути назавжди

Після знищення Каховського водосховища деякі вити тварин зникнуть назавжди

Зникнення Каховського водосховища відбулося внаслідок підриву російськими окупантами греблі ГЕС, що стало одним з наймасштабніших екологічних злочинів сучасності.

Велика вода зійшла, проте із наслідками Україна буде розбиратися ще довгі роки. Щоб відновити усі екосистеми знадобиться багато років.

Про це повідомляє Міндовкілля у Telegram, передає НСН.

Знищення греблі КАховської ГЕС

Скільки років потрібно природі на відновлення

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець розповів, що Україна орієнтовно втратила більше ніж 10 кубічних кілометрів найціннішого ресурсу – води.

Могутнє Каховське водосховище, яке забезпечувало питною водою понад 1 млн українців, знищене росіянами.

Водночас через російський теракт було затоплено близько 80 тисяч гектарів заповідних територій.

“Нацпарки “Нижньодніпровський”, “Великий Луг” та “Кам’янська Січ” очікує поступове і довге відновлення. Ми назавжди можемо втратити ендемічні види рослин та тварин, серед яких морський судак, 70% ареалу світової популяції мишівки Нордмана, до 50% ареалу сліпака піщаного та ємуранчика”, зазначив фахівець.

Деякі види тварин і рослин зникають

Після знищення Каховського водосховища деякі вити тварин зникнуть назавжди 1

Науковці Української природоохоронної групи проаналізували, як теракт російських окупантів вплинув на дику природу України.

Каховське водосховище – друге за площею водосховище в Україні (площа – 2155 км²), розташоване в трьох областях України (Запорізька, Дніпропетровська та Херсонська) і має довжину 240 км.

Негативні наслідки для дикої природи проявляться на площі не менш як 5000 км² (зона затоплення та зона осушення).

Вплив на риб

Каховське водосховище є одними з найбільших в Україні місць концентрації прісноводних промислових видів риб. Лише тут нараховувалось не менше 43 видів риб, з яких 20 видів мають промислове значення.

На відновлення запасів знадобиться мінімум 7-10 років.

Птахи

Через майже повне зникнення Каховського водосховища на цій території зникнуть птахи, які гніздились в цих місцях. Однак, оцінити вплив на птахів до кінця наразі не можливо.

Вплив на фауну

Велика кількість живих організмів, що населяють водойми, живуть в придонному мулі в прибережній зоні. Після теракту ця зона за лічені години осушилась.

Тому загинули майже всі природні організми водосховища.

Рослини

Зникли водні та прибережно-водні рослини Каховського водосховища. Їх місце займуть інвазійні чужорідні рослини – злинка канадська, амброзія полинолиста, золотарник пізній та ін. Зона осушення дна водосховища стане найбільшим в регіоні осередком розмноження небезпечних інвазійних видів.

Наземна фауна

Після підриву практично миттєве підняття рівня води не залишало шансів більшості наземних тварин. Відбувся катастрофічний вплив на популяції глобально вимираючих видів ссавців.

Читайте ще: Каховське водосховище нічим замінити, на Півдні немає інших джерел водопостачання – експерт про відновлення водойми

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×