Купити квартиру в Дніпрі

Що потрібно для оформлення опікунства над дитиною під час війни: список документів

Українцям розповіли, що потрібно для оформлення опікунства над дитиною під час війни. На час дії воєнного стану відповідну процедуру спростили, передає НСН.

«Процедура всиновлення або встановлення опіки загалом є складною та довготривалою. На період воєнного стану в Україні її спростили для тих дітей, які залишилися без батьківського піклування внаслідок того, що місцеперебування батьків чи законних представників наразі невідоме», розповіли у Мінреінтеграції.

Ця форма опіки має назву «тимчасове влаштування». Скористатися правом тимчасово прихистити дитину, яка опинилася без батьків у воєнний час, мають право особи, які перебувають у сімейних, родинних відносинах (в тому числі хрещені батьки).

Що потрібно для оформлення опікунства над дитиною під час війни: список документів

Що треба для оформлення опікунства над дитиною під час війни

Для цього їм потрібно звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання чи перебування дитини й надати такі документи:

  • Заяву;
  • Копію паспорта;
  • Документи, що підтверджують сімейні, родинні зв’язки з дитиною;
  • Довідку від нарколога та психіатра про відсутність перебування на обліку;
  • Довідку про наявність чи відсутність судимості опікуна (її можна отримати онлайн через портал «Дія»).

Термін розгляду документів – один місяць. Після позитивного рішення служба у справах дітей видає наказ про тимчасове влаштування дитини. Він і є підставою для її тимчасового перебування в сім’ї родичів. Також цей наказ дає право представляти інтереси дитини перед третіми особами.

Кабмін спростив процедуру оформлення пільг для ветеранів війни: що змінилося

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×