Купити квартиру в Дніпрі

Загальна мобілізація – чи можуть мобілізувати осіб з інвалідністю

Загальна мобілізація чи можуть мобілізувати осіб з інвалідністю

Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію №3633-ІХ який ВР ухвалила в другому читанні. Чи можуть мобілізувати осіб з інвалідністю

Закон набуде чинності 18 травня. Які нормативні зміни стосуються осіб з інавалідністю, розповідає НСН з посиланням на OBOZ.UA.

Чи можуть мобілізувати осіб з інвалідністю

Відповідно до нового закону, особи з інвалідністю І, І та ІІІ групи не підлягають мобілізації. Водночас вони можуть потрапити на військову службу за власним бажанням, уклавши контракт із Збройними силами України.

Чоловіки віком від 25 до 55 років, які отримали ІІ або ІІІ групу інвалідності після 24 лютого 2022 року, зобов’язані пройти ВЛК повторно, щоб підтвердити її висновки. Однак виняток становлять захисники, які дістали травми під час участі в бойових діях.

Загальна мобілізація чи можуть мобілізувати осіб з інвалідністю

Це положення також стосується людей, які мають специфічні стани, зокрема:

  • онкологічні захворювання;
  • інтелектуальні або психічні розлади;
  • церебральний параліч чи інші паралітичні синдроми;
  • причини інвалідності з дитинства.

Крім того, військовозобов’язані, які мають висновок ВЛК щодо тимчасової непридатності, також повинні будуть пройти повторний медогляд.

“Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6–12 місяців (з наступним проходженням ВЛК)”, – йдеться в тексті закону.

Як відомо, 2 квітня Зеленський підписав зміни до закону про права військових і поліцейських на соцзахист, який включає скасування статусу обмеженої придатності. Людям, які раніше отримали такий статус, необхідно буде пройти перегляд до 4 лютого 2025 року.

Ще новини України: Обмежено придатні чоловіки мають пройти повторну комісію протягом 9 місяців – «Судово-юридична газета»

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×