Купити квартиру в Дніпрі

Відпустка під час воєнного стану – кому можуть її не надати

Відпустка під час воєнного стану – кому можуть її не надати

Відпустка під час воєнного стану не надається деяким категоріям працівників. Кому роботодавець може відмовити у наданні відпустки.

Юрист Дмитро Франчук розповів, кому можуть відмовити у наданні відпустки під час дії воєнного часу на законних підставах, повідомляють Новини України – НСН з посиланням на РБК-Україна.

Кому не надається відпустка під час дії воєнного стану

“За Законом України “Про правовий режим воєнного стану”, ст. 8, можуть вводитись обмеження прав і свобод, у тому числі й трудових прав, якщо це необхідно для забезпечення оборони та безпеки”, – пояснює юрист.

Під час воєнного стану роботодавець може відмовити у наданні відпусток деяким категоріям працівників, таких як:

  • працівники, які залучені до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури. До таких об’єктів належать, зокрема, електростанції, водогони, залізничні станції, порти тощо
  • державні службовці та керівники державних підприємств
  • працівники, які забезпечують життєдіяльність населених пунктів. До них належать, зокрема, медичні працівники, працівники комунальних служб, працівники сфери транспорту тощо

Відпустка під час воєнного стану – кому можуть її не надати

Відпустка під час воєнного стану – кому можуть її не надати

“Важливо зазначити, що роботодавець не може змусити працівника піти у неоплачувану відпустку. Навіть під час воєнного стану працівник має право на відпустку з виплатами”, – говорить Франчук.

Варто зазначити, що працівники, які не залучені до роботи на об’єктах критичної інфраструктури, мають право на щорічні відпустки максимально до 24 календарних днів. Також працівник може взяти відпустку до 90 днів без збереження зарплати.

Що робити у разі відмови в наданні відпустки

“Якщо ви вважаєте, що вам незаконно відмовили у відпустці, ви можете оскаржити цю відмову”, – пояснює юрист.

Для цього можна звернутися до:

  • безпосереднього керівника
  • відділу кадрів вашої організації
  • державної служби з питань праці
  • суду

“Важливо мати при собі документи, які підтверджують ваше право на відпустку. Це може бути ваш трудовий договір, наказ про прийняття на роботу, графік відпусток тощо”, – каже Франчук. 

Юрист додає, що регулювання відпусток під час воєнного стану в Україні здійснюється на основі низки законів та підзаконних актів.

Ще новини України: Задонатити відпустку на ЗСУ пропонують українцям – як це зробити

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×