Купити квартиру в Дніпрі

Які товари в Україні найбільше подорожчають у 2023 році – прогнози експертів та уряду

Які товари в Україні найбільше подорожчають у 2023 році – прогнози експертів та уряду

Через повномаштабну війну в Україні, яку розпочала Росія, та значних економічних втрат у 2023 році інфляція, за прогнозами уряду, не сповільниться і може сягнути 28%. Які товари подорожчають найбільше

Про те, які товари подорожчають найбільше у 2023 році йдеться в сюжеті ТСН, передає НСН

Що зросте найбільше

Найбільше ціни зростуть на овочі. Традиційно великі коливання на початку весни відбудуться овочевої групи, оскільки зібраний врожай закінчується і ми переходимо на врожай нового року, а він значно дорожчий.

Також велика кількість овочів з парників будуть суттєве дорогими. Тому що кіловат-година з генератора знята в 5-6 разів дорожча, ніж із мережі.

Які товари в Україні подорожчають найбільше

Які товари в Україні найбільше подорожчають у 2023 році – прогнози експертів

Однак, великих здорожчань усе ж не буде, а в певний момент сягне свого максимуму. Цей максимум буде визначатись завдяки купівельній спроможності українців та вартості імпорту, який може замістити задорогу українську продукцію.

Виробники будуть шукати якісь компроміси з ринком, будуть шукати можливості, щоби вписатись у купівельну спроможність українців.

Яйця навесні можуть здешевшати, прогнозують експерти. Натомість курятина, м’ясо та сало ще будуть зростати у ціні. Ці продукти можуть рости в ціні ще на близько 30%.

Що буде з цінами на пальне

Як швидко зростатимуть ціни, залежить також від валютного курсу. За розрахунками уряду, середньорічний курс долара буде близько 42 гривень. Однак частина експертів вважає, що гривня може навіть зміцнитись.

Які товари в Україні найбільше подорожчають у 2023 році – прогнози експертів та уряду

Також після того, як Росія знищила нафтобази, оператори ринку у лічені місяці зуміли знайти та завезти необхідні обсяги імпортного пального, навіть із запасом. Однак незначне здорожчання пального можливе ближче до кінця зими.

Ціни на комуналку зазнають поки що незначних змін. На зростання основних тарифів – газ, тепло та гарячу воду – влада запровадила мораторій до кінця війни.

Електрика для побутових споживачів, ймовірно, не дорожчатиме принаймні до кінця зими. Натомість ціна на неї зросте тільки для промисловості.

Наскільки зростуть ціни на продукти через відключення світла — роз’яснення Мінекономіки

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×