Купити квартиру в Дніпрі

Термінал City24 забрав кошти: чому так сталося і що робити – історія 19-річної студентки з Нікополя

Термінал City24 забрав кошти: чому так сталося і що робити – історія 19-річної студентки з Нікополя

Бувають ситуації, коли Термінал City24 забрав кошти, які клієнт намагався покласти на власну картку або переказати комусь іншому. Чому так відбувається і що робити? А точніше, чого робити не можна.

Новини України – НСН розкажуть про це, спираючись на реальну історію, якою з нами поділилася людина, що потрапила у неприємну ситуацію.

Термінал City24 забрав кошти: чому так сталося і що робити

Іванці Б. 19 років. Вона ВПО з Нікополя Дніпропетровській області, проживає зараз у Львівській області. Студентка, але намагається підпрацьовувати, щоб вижити і мати можливість орендувати житло, яке на заході України досить дороге.

І ось, 10 квітня дівчина отримала свою першу зарплату. Шість тисяч. Гроші отримала готівкою – шістьма тисячними купюрами, і вирішила покласти їх на картку. Робила це за допомогою терміналу мережі City24 у Львові. Все спочатку йшло добре: термінал поглинав купюри одна за одною, кошти з’являлися на картці. Так було до того моменту, поки сума поповнення не сягнула 5 тисяч. А от шоста тисяча, яку дівчина теж засунула в отвір, так і не з’явилася на картці.

Схвильована Іванка пробувала тиснути на якісь кнопки, розглядала термінал з усіх боків, ходила навколо нього, стукала по ньому. Все марно. Навіть звернулася до охоронця магазину, поруч з яким стояв термінал. Але той тільки розвів руками.

Додому повернулася у відчаї, так і не зрозумівши, що сталося – куди термінал подів її тисячу гривень, які для неї – суттєва сума, адже жити доводиться, ледве зводячи кінці з кінцями.

Я так плакала…! Цих шести тисяч навіть не вистачить на оренду житла, а ще ж треба і якось харчуватися… А тут одразу раз – і шостої частини зарплати немає. Мені було дуже-дуже погано. Я не розуміла, чому так сталося, – розповідає дівчина

Вона планувала звертатися до компанії-власниці терміналів, але представники мережі City24 згодом самі зв’язалася з Іванкою, повідомивши в СМС, що гроші повернуть. Але – є одне «але».

За наказом НБУ добовий ліміт поповнення 5000 грн за одним фінансовим номером та реквізитами, для проведення платежу необхідно надіслати копії документів згідно наданої інструкції, – йшлося у повідомленні

І далі роз’яснення. Цитуємо:

«Ваш платіж було призупинено на виконання вимог Закону України від 06.12.2019 р. № 361- IX “Про запобігання та протидію легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення” та Положення про здійснення установами фінансового моніторингу, затвердженого Постановою Правління НБУ від 28.07.2020 за №107.

Для виконання платежу необхідно надати наступні копії оригіналів  документів, підписані від руки, або електронним підписом КЕП:

1)  Усіх сторінок паспорту (у повному розвороті) або ID-картки з обох сторін з витягом ЄДДР щодо  реєстрації місця проживання

2)  ІПН

3)  Квитанції ХХХХХХХХХХХХХХ вкажіть даний номер на копіях документів цього достатньо.

На кожній сторінці копії відповідного документа зазначається: ”Копія вірна (пропис словами), ПІБ клієнта та проставляється особистий підпис клієнта”. Обов’язково зазначається номер квитанції.

Копії документів направляються на адресу електронної поштової скриньки help@city-24.com.ua із зазначенням теми листа «Документи для фінансового моніторингу»»

Прочитавши про «запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», 19-річна студентка ледве не знепритомніла. Вона по-справжньому налякалася.

Де я і де фінансування зброї масової зброю та тероризму??? Я ж просто хотіла покласти на свою картку свою ж зарплату! До того ж вони беруть комісію – 150 гривень. А мені потрібно було, щоб на картці було 5 тисяч, а не 4850. Купюри були тільки тисячні, інших варіантів, як покласти і шосту тисячу у мене не було, щоб вийшло п’ять на картці після відрахування комісії. Та і не знала я, якщо чесно, про існування такого правила – не більше 5 тисяч на добу – зізнається дівчина

Термінал City24 забрав кошти: чому так сталося і що робити – історія 19-річної студентки

Таке повідомлення отримала дівчина

Спочатку вона навіть подумала, що її «розводять». Що телефонний номер потрапив до рук шахраїв.

Але, зв’язавшись з НБУ через гарячу лінію, Іванка дізналася, що так, дійсно, існує відповідна вимога Національного банку України. А city-24 офіційно співпрацюють з НБУ і діють в межах правового поля. То ж, вона мала відправити документи з підписами, аби отримати назад свої 850 гривень.

Іванка зробила все, що від неї вимагали, і згодом їй повернули кошти. Весь процес затягнувся більше ніж на тиждень.

Ми оприлюднили цю історію, аби попередити вас. Раптом ви не знаєте, що в Україні ось так борються з тероризмом і фінансуванням зброї масового знищення. Тож майте на увазі і не намагайтеся покласти на картку більше 5 тисяч через термінали city-24. Як бачите, “незнання закону не звільняє від відповідальності”.

Додамо, що про випадки, коли термінали city-24 “ковтали” гроші, ми чули і раніше. І, як пишуть, не завжди клієнтам вдається повернути свої кошти. Такі історії легко можна знайти в інтернеті на різноманітних форумах. Наприклад, ОСЬ. За їх правдивість, звісно, не ручатимемося – можливо, це просто пишуть хейтери.

Але в даному випадку гроші повернули – все ОК. Хоч це і коштувало багато нервів, зайняло час та навіть викликало переляк. Добре, що від цих 850 гривень у Іванки нічого критично не залежало. Могло б бути гірше, якби, наприклад, їй було потрібно терміново платити за житло, купити ліки або щось інше життєво необхідне…

P.S. Ім’я дівчина, на її прохання, в статті ми змінили.

Для довідки

На сайті компанії в розділі “про нас” ми знайшли таку інформацію:

ТОВ «СВІФТ ГАРАНТ» це високотехнологічна, сучасна компанія, яка надає фінансові платіжні послуги своїм клієнтам щодо переказу коштів у національній валюті без відкриття рахунків. Компанія володіє власним програмним забезпеченням, що дозволяє швидко реагувати на запити платіжного ринку, розробляти власні, сучасні продукти. Наша продуктова лінійка нараховує близько трьох тисяч послуг, більша частина яких – власні прямі договірні відносини та власні технічні розробки.

Починаючи з 2017 року компанія виконує функції учасника Внутрішньодержавної платіжної системи «City24», яка декілька років поспіль за результатом моніторингу визнається Національним банком України важливою платіжною системою.

В 2015 році було зареєстровано ТОВ «СВІФТ ГАРАНТ.

В 2016 році компанія отримала Ліцензію НБУ На переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку.

На підприємстві працює команда з 50 співробітників, які реалізували ряд спільних проектів з великими системними Банками України, які відповідають нормативним вимогам Банків та законодавству України, що є безперечним професійним досвідом Фінансової Компанії.

В 2017 році ми стали учасником ВПС City24, загальна кількість термінальної мережі нараховує:

  • Понад 20000 терміналів самообслуговування;
  • Понад 3000 послуг та сервісів;
  • Понад 2000 населених пунктів по всій території України;
  • Постійне оновлення сервісів та послуг, що доступні до оплати
  • Безкоштовна служба підтримки користувачів;
  • Власний процесінг.

В 2018 році ТОВ «СВІФТ ГАРАНТ» став учасником УКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ПЛАТІЖНИХ СИСТЕМ. Головною метою асоціації є – сприяння розвитку ринку інноваційних платіжних технологій та продуктів для забезпечення користувачів надійними, швидкими та зручними платіжними інструментами.

Ще новини України: «Я краще буду під обстрілами»: чому українські біженці повертаються додому – 4 історії

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×