Купити квартиру в Дніпрі

Чи скасують відстрочку від мобілізації, якщо приймуть новий закон

Чи скасують відстрочку від мобілізації, якщо приймуть новий закон

Законопроект про мобілізацію перебуває на розгляді ВР. Адвокати пояснюють чи скасують відстрочку від мобілізації, якщо приймуть новий закон

Законопроект номер 10449 про посилення мобілізації зараз перебуває на розгляді Верховної Ради. Більшість експертів сходяться на думці, що його таки приймуть, можливо із певними доопрацюваннями.

Про те, чи будуть діяти після прийняття цього закону вже надані відстрочки від мобілізації, розповідає НСН із посиланням на публікацію адвокатського бюро “Пані в законі” у You Tube.

Чи скасують відстрочку від мобілізації, якщо приймуть новий закон

Деякі підстави, які чинним законодавством надають право на відстрочку від мобілізації, можуть скасувати. Зокрема, таку можливість хочуть забрати в аспірантів або ж чоловіків, які доглядають за бабусею/дідусем.

“Дуже розповсюджене питання, яке досі є спірним – чи скасовуватимуть відстрочку від мобілізації, яка надана із певним терміном, після набрання чинності нового закону. Згідно із чинним законодавством України, жодним документом не передбачено взагалі термінів, на які надається відстрочка на період воєнного стану”, – говорить адвокат Марія Левченко.

При цьому вона наголошує, що висновок, який видає ВЛК, діє 6 місяців, а далі його можна переглядати.

“А оскільки жодним нормативно-правовим документом не передбачено обов’язок ставити певні терміни на відстрочку від мобілізації, то як приймуть новий закон і у вас більше не буде підстав для відстрочки, то вас можуть хоч на наступний день мобілізувати. Виключення складає – продовження навчання до завершення навчального року”, – пояснює адвокат.

Левченко наголосила, що процедура перервання відстрочки не прописана. Тому зараз немає підстав стверджувати, що якщо у громадянина є відстрочка, наприклад, на основі догляду за бабцею, що його не мобілізують після прийняття закону 10449.

Зазначимо також, що законопроект 10449 пройшов уже перше читання. Щоб він набув чинності, ще має відбутися друге читання, після цього його має підписати президент.

Ще новини України: Рада підтримала новий закон про мобілізацію у першому читанні

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×