Купити квартиру в Дніпрі

Росія використовує популярні відеоігри для пропаганди – що відомо

Росія використовує популярні відеоігри для пропаганди – що відомо

Росія та її громадяни використовує популярні відеоігри для пропаганди, йдеться про такі ігри як Minecraft та World of Tanks.

Про це пише New York Times, передає НСН з посиланням на Громадське.

У Minecraft, грі з ефектом присутності, що належить Microsoft, Росія відтворила битву за Соледар, місто, яке російські війська захопили в січні, опублікувавши відео з гри в найпопулярнішій соціальній мережі своєї країни «ВКонтакте».

Інший користувач Minecraft записав відео, у якому розповів, як зобразити російський прапор над міським пейзажем із написом «Луганськ».

Канал російської версії World of Tanks, який має назву “Мир танков”, відзначив 78-му річницю поразки нацистської Німеччини в травні відтворенням параду танків Радянського Союзу в Москві в 1945 році.

А на Roblox, популярній платформі для створення ігор, користувач організував віртуальне святкування дня Росії.

Президент Microsoft Бред Сміт у квітні оголосив, що служби безпеки компанії виявили спроби Росії «по суті проникнути в деякі з ігрових спільнот», посилаючись на приклади в Minecraft і дискусійні групи на платформі Discord. Він додав, що Microsoft проінформувала уряди щодо цього. А втім, яким саме урядам повідомили про інциденти, Сміт не сказав.

«Правду кажучи, це не те, про що нам варто хвилюватися. Вони збираються десь опублікувати інформацію. Ви знаєте, це просто гарне місце для них, щоб поширити інформацію», зазначив президент Microsoft.

Водночас керівник групи аналізу загроз Microsoft Клінт Воттс розповів дослідникам Школи бізнесу Стерна при Нью-Йоркському університеті, що російська приватна військова компанія «Вагнер» просувала «зловмисні наративи» на сайтах Discord і Steam, щоб підтримати пропаганду Кремля.

Хоча деякі матеріали відображають погляди простих росіян, інші приклади свідчать про участь уряду, наголошує видання.

Так, у червні знаменитості, музиканти та принаймні один російський урядовець влаштували концерт у Minecraft на честь дня Росії.

У липні президент РФ володимир путін підкреслив зацікавленість Кремля ігровою індустрією як потенційним інструментом у просуванні «загальнолюдських цінностей і патріотизму».

OSINT-спільнота Molfar виявила більше десятка випадків російської пропаганди в Minecraft, Roblox, World of Tanks, World of Warships, Fly Corp, Armored Warfare і War Thunder. Майже всі вихваляли перемогу Радянського Союзу над нацистською Німеччиною — тему, яку Росія використовує для підтримки вторгнення в Україну. Деякі з них мали явний зв’язок із політичними партіями чи державними установами.

Ще новини України і світу: Як поповнити рахунок мобільного з 1 серпня – оператори попередили про зміни

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×