Купити квартиру в Дніпрі

Оренда житла в Німеччині: що змінилося для біженців з України

Оренда житла в Німеччині

Оренда житла в Німеччині для біженців з України здійснюється за новими правилами. З 1 січня в країні запрацював новий державний проєкт Bürgergeld, передає НСН.

Він передбачає коригування виплат від держави через інфляцію у різних сферах життя та поширюється на громадян України. Так, біженці, які отримали новий правовий статус після 90 днів перебування в Німеччині, потрапляють під дію базової допомоги з безробіття Hartz IV. Відповідно до нововведень, українці отримуватимуть матеріальну допомогу нарівні з німцями. Розмір виплат зросте на 40 – 50 євро на місяць. Перехід на новий дохід відбувається автоматично.

Оренда житла в Німеччині: що змінилося для біженців з України

Коли людина вперше отримує Bürgergeld, то фактична орендна плата, витрати на опалення та інші супутні витрати покриваються без обмежень протягом перших 2 років. Цей термін називається періодом очікування. Тільки після двох років набирає чинності логіка субсидування, тоді експерти й враховуватимуть розмір та вартість квартири.

Оренда житла в Німеччині: що змінилося для біженців з України

Перші два роки є пільговим періодом. Після цього центри зайнятості розглядають, чи підходить розмір квартири для отримання допомоги. Застосовується така формула:

«45 квадратних метрів на одну особу та 15 квадратних метрів на кожну додаткову особу»

Насправді все залежить від місцевого індексу орендної плати. Наприклад, у Дортмунді, вважається розумною платою 510 євро на одну людину, тоді як у Мюнхені – 688 євро. Ті, хто платить більше за зазначену суму, мають скоротити свої витрати. Але можливі й інші варіанти оплати житла. Зокрема:

  • Якщо Ви вже отримували допомогу від Jobcenter чи соціамту до 1 січня 2023 року та проживаєте у квартирі, яка підходить за критеріями: оплата квартири, як і раніше, переймається повністю;
  • Якщо квартира не підходить за критеріями, то, якщо Jobcenter раніше не доплачував понад норму, то й зараз не буде, різницю платите самі;
  • Якщо з квартири виїжджає один із членів сім’ї, то виділяється пів року на пошук квартири, яка проходить за нормою: у цей період оренду оплачують повністю, після пів року – лише в межах норми;
  • Якщо один із членів сім’ї помирає, то держава оплачує такі витрати – орендна плата, опалення та експлуатаційні витрати, зокрема холодну воду. Витрати на електроенергію, гарячу воду чи газ не покриваються окремо.

Джерело

Кому з українців можуть призначати субсидію на понаднормову площу житла

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×