Купити квартиру в Дніпрі

Українцям у Швейцарії стало складніше отримати статус захисту – в чому причина

Українцям у Швейцарії стало складніше отримати статус захисту – в чому причина

Українцям у Швейцарії стало складніше отримати захист. У 2024 році в рази зросла  тривалість розгляду заяв. Кожному п’ятому біженцю відмовляють

В чому причина розповідають Новини України – НСН з посиланням на SRF.

Спеціальний міграційний режим для українських переселенців у Швейцарії передбачає, що отримання захисту відбувається швидко. Така система добре працювала у минулому році. На початку 2023 року було схвалено 97% заявок на отримання статусу захисту S. Рішення приймалося в середньому протягом 2 тижнів.

У 2024 році ситуація змінилася. Українцям у Швейцарії стало складніше отримати захист. Тривалість процедури розгляду заявок збільшилася в рази.

Зросла і кількість відмов. У січні 2024 року кожна третя заявка була відхилена. За весь перший квартал були схвалені лише 80% заяв на захист. Це означає, що кожному п’ятому українському біженцю відмовляють у наданні статусу S у Швейцарії.

Українцям у Швейцарії стало складніше отримати статус захисту – в чому причина

Українцям у Швейцарії стало складніше отримати статус захисту – в чому причина

За словами прес-секретаря Держсекретаріату з питань міграції (SEM) Магдалени Раст, це пов’язано з тим, що на отримання статусу S претендують все більше заявників, які вже отримали статус захисту в інших країнах. Тому ці люди більше не отримають статус захисту в Швейцарії.

Швейцарія все частіше відхиляє заявки на захист з осені 2023 року.

Також у Швейцарії стали ретельніше перевіряти документи. На початку року у місцевих ЗМІ з’являлася інформація про те, що для отримання захисту у Швейцарії використовували підробні або незаконно придбані українські паспорти. Тож виникла підозра, що не всі, хто звертався за захистом у цій країні, насправді мали на нього право.

Тепер на розгляд документів за заявою про захист SEM витрачає майже 3 місяці. У зв’язку з цим зростає кількість заяв, які очікують на розгляд. Зараз накопичилося уже 6376 таких справ – майже стільки само, як було після початку війни. Зараз їх обробляють 38 співробітників.

З початку 2024 року оформлення статусу S проводять лише у Федеральному центрі надання притулку в Берні.

Ще новини України і світу: Українцям у Чехії запропонують інший тип проживання – які умови

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×