Купити квартиру в Дніпрі

140
140

20 квітня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

20 квітня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

20 квітня – яке сьогодні свято, які існують прикмети і традиції цього дня, у кого іменини, які пам’ятні дати, пов’язані з цим днем.

Сьогодні, 20 квітня, відзначається День довкілля в Україні. Православні вшановують пам’ять святого Феодора і відзначають світле свято – Похвала Пресвятої Богородиці. Залишилося 255 днів до Нового року. Це субота, і на цей день припадає 787-й день повномасштабної війни в Україні.

20 квітня – яке сьогодні церковне свято

День пам’яті святого Феодора

20 квітня в церковному календарі – день пам’яті святого Феодора. Він народився в Константинополі у благочестивій і багатій родині. В молодості вирішив залишити мирське життя і стати ченцем. Подвизався у пустелі, стійко виносив будь-які тягості, носив власяницю і мало спав. За це його Господь наділив даром творити дива.

Свято Похвала Пресвятої Богородиці

20 квітня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

Його традиційно відзначають у суботу, на п’ятому тижні Великого посту, тому дати однакові як для старого, так і для нового календаря.

Історія цього свята почалася у VII столітті. За церковним переказом, у той час на Константинополь напали перси та скіфи, а греки не змогли їм дати відсіч. Тоді патріарх Сергій, після служби перед іконою Божої Матері “Одигітрії”, взяв образ і ризу Пресвятої Богородиці, що зберігалася у Влахернському храмі, і обійшов із ними Константинополь. Ризу навіть занурили в Босфорську затоку – сталося неймовірне: здійнялася буря і потопила ворожий флот. Тієї ночі вдячні жителі, які перебували у Влахернському храмі, оспівали Богородиці і Захисниці граду переможну пісню (акафіст). Спочатку це свято відбувалося тільки в Константинополі, у Влахернському храмі. Пізніше його внесли до статутів монастирів, а потім зробили загальним для всієї Церкви.

Похвалу Пресвятої Богородиці називають ще Суботою Акафіста. Цього дня славлять Богородицю, вірять у те, що Пресвята і зараз захистить і допоможе боротися з ворогами видимими і невидимими.

20 квітня у світі й Україні

День китайської мови

Свято «День китайської мови в ООН» було засновано ООН в 2010 році для святкування багатомовності та культурного різноманіття, а також для сприяння рівноправному використанню всіх шести офіційних мов ООН.

Встановлений ООН на честь Цан Цзє — основоположника китайської писемності (майже 5000 років тому)

Вперше день китайської мови відзначався у 2010 році 12 листопада, але, починаючи з наступного, 2011 року, відзначається щорічно вже 20 квітня.

День довкілля в Україні

В Україні у третю суботу квітня відзначається День навколишнього середовища його започаткували у 1998 році згідно з Указом Президента України.

Зазвичай в цей день громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань… наразі ворог позбавив нас можливості проводити природоорієнтовані заходи так активно як це робили та планували раніше, але перемога з кожним днем стає ближчою і ми впевнено продовжуємо боротьбу за вільне та здорове майбутнє нашої Батьківщини.

Хто святкує іменини 20 квітня

  • Теодор, Григорій, Анастасій, Агнесса, Чеслав, Олександр, Гаврило, Микола, Станіслав, Федір.

Талісманом людини, народженої 20 квітня, є лал. Хоча цей камінь маловідомий, але дуже популярний в ювелірному мистецтві. Від давніх-давен лал використовували для лікування нервових розладів, стресу, тривожності.

Традиції, заборони і прикмети 20 квітня

Цього дня добре піти до церкви або можна помолитися Богородиці вдома, подякувати Їй. У Божої Матері просять заступництва і захисту від ворогів відомих і невідомих, до Богоматері можна звертатися з будь-якою скорботою, головне – щоб молитва була щирою.

Що не можна робити 20 квітня:

  • Не можна прати білизну, інакше будуть снитися жахіття.
  • Рибалкам заборонено ловити рибу, бо починається нерест.
  • Небажано працювати з рослинами.

У наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день.

Вони помітили: якщо сьогодні дощ, то ярові будуть погані, а калина вродить гарно. З цього часу з’являються перші гриби – сморчки. Наші пращури спостерігали за небом: якщо на ньому було багато зірок – буде хороший врожай грибів і ягід.

А також:

  • блискавка означає, що день буде ясним;
  • квіти маргариток схилилися до землі — чекайте на дощ;
  • з’явилися квіти первоцвіту — буде теплим травень;
  • на ялині багато шишок — буде великий урожай пшениці.

20 квітня в історії

Визначні події

  • 1770 — Джеймс Кук відкрив Новий Південний Уельс (Південно-Східна Австралія).
  • 1841 — опубліковано перше детективне оповідання Едгара По «Вбивства на вулиці Морг».
  • 1865 — вперше оголошено про появу безпечних сірників.
  • 1902 — подружжя Кюрі вперше одержали чистий радій.
  • 1918 — Слов’янська група Окремої Запорозької дивізії Армії УНР звільнила від більшовиків місто Слов’янськ на Донеччині.
  • 1938 — в УРСР прийнята постанова про обов’язкове вивчення російської мови у всіх школах.
  • 1940 — у США продемонстрований перший електронний мікроскоп.
  • 1999 — у вищій школі Літлтона (Колорадо) троє підлітків влаштували криваву бійню, убивши після цього себе. Загинули 25 людей і понад 20 були поранені.
  • 2000 — у Броварах у житловий будинок влучила тактична ракета, загинули троє людей, п’ятеро були поранені

Народилися 20 квітня

Ганна Світлична, українська поетеса. З 7 років була прикута до ліжка через важку хворобу. Померла вранці 11 листопада 1995 року на 56-му році життя. У Павлограді в будинку, де жила Ганна Світлична, відкрито музей

Ганна Світлична, українська поетеса. З 7 років була прикута до ліжка через важку хворобу. Померла вранці 11 листопада 1995 року на 56-му році життя. У Павлограді в будинку, де жила Ганна Світлична, відкрито музей

  • 1745 — Філіпп Пінель, французький лікар, засновник психіатрії.
  • 1808 — Наполеон III, французький імператор (1852–1870).
  • 1889 — Адольф Гітлер, німецький політичний і військовий діяч, очільник Націонал-соціалістичної партії (1921—1945 рр.), канцлер Німеччини (1933—1945)..
  • 1893 — Жуан Міро, каталонський художник, скульптор та графік, один з найвідоміших сюрреалістів.
  • 1903 — Ґео Шкурупій, український письменник, представник панфутуризму, жертва сталінського терору
  • 1908 — Ірина Беклемішева, українська художниця.
  • 1939 — Ганна Світлична, українська поетеса. З 7 років була прикута до ліжка через важку хворобу. Померла вранці 11 листопада 1995 року на 56-му році життя. У Павлограді в будинку, де жила Ганна Світлична, відкрито музей

Померли 20 квітня

  • 1622 — Петро Конашевич-Сагайдачний, український полководець, гетьман реєстрового козацтва, кошовий отаман Запорізької Січі, меценат. Організатор успішних походів запорозьких козаків проти Кримського ханства, Османської імперії та Московського царства.
  • 1985 — Чарльз Френсіс Ріхтер, американський фізик і сейсмолог, розробив шкалу для оцінки сили землетрусів, яка дістала назву «шкала Ріхтера».
  • 1992 — Джонні Шайнс, американський блюзовий музикант (нар. 1915).
  • 2016 — Василь Забашта, український живописець і педагог.

Читайте також: Православний каледар на квітень: коли Вербна неділя

Наш Телеграм

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×