Купити квартиру в Дніпрі

86
86

19 квітня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

19 квітня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

19 квітня – яке сьогодні свято, які існують прикмети і традиції цього дня, у кого іменини, які пам’ятні дати, пов’язані з цим днем.

Сьогодні, 19 квітня, відзначається День поезії і творчого мислення, а ще День часнику. Цього дня вітання “Слава Україні!” було офіційно запроваджене в українській армії. Православні вшановують пам’ять святого Іоана. Залишилося 256 днів до Нового року. Це п’ятниця, і на цей день припадає 786-й день повномасштабної війни в Україні.

19 квітня – яке сьогодні церковне свято

19 квітня – яке сьогодні свято, прикмети і традиції, пам’ятні дати, іменини

19 квітня в церковному календарі – день пам’яті святого Іоана. Він жив у VIII столітті і ще в юному віці вирішив присвятити своє життя Господу. Пішов він до лаври святого Харитона, яка розташована поблизу Мертвого моря. Вона вже тоді вважалася однією з найстаріших в Палестині. Там він отримав прізвисько Старопечерник.

19 квітня у світі

День поезії і творчого мислення

Щорічно 19 квітня світ відзначає творче й натхненне свято – День поезії і творчого мислення.

Люди з творчим мисленням здатні до нетипових рішень; до бачення явищ, проблем, предметів під особливим кутом; такі особистості сприймають світ за допомогою творчої уяви, що допомагає їм продукувати оригінальні ідеї. Творче мислення неможливе без високого інтелекту, широкого кругозору, власного досвіду, відкритості новим знанням тощо.

Творчі люди – це люди мистецтва, нерідко поетичного. День поезії і творчого мислення об’єднує творчих особистостей та нагадує суспільству про важливість існування духовного, поетичного, незвичайного та уявного в нашому житті.

19 квітня відзначається День часнику або Часниковий день

Часник – один із найкорисніших продуктів на землі. Сьогодні на планеті налічується понад 300 його різновидів. Кращий спосіб вивільнити корисну для здоров’я силу часнику – це розрізати його і подрібнити, що потім перетворює тіосульфінітні сполуки часнику в аліцин, антибіотик і протигрибковий засіб, який, як вважається, знижує рівень “поганого” холестерину, оскільки пригнічує зростання цих ферментів у клітинах печінки.

Роздавлювання чи подрібнення часнику розкриває весь його потенціал. Він дуже смачний і добре поєднується зі стейком, лимонною олією, яйцями, лососем, креветками, петрушкою, оливковою олією та багатьом іншим.

Хто святкує іменини 19 квітня

  • Віктор, Георгій, Єгор, Іван, Семен, Ян, Мотрона, Христофор

Талісманом людини, народженої 19 квітня, є лазурит. Камінь синього кольору. В давнину вірили, що лазурит символізує чистоту помислів і щирість душі.

Традиції, заборони і прикмети 19 квітня

Народне свято 19 квітня зазвичай було тихим, без вітру й опадів. Наші предки цього дня виходили на відкриту місцевість або на височину. Якщо здіймався сильний вітер, то очікували поганого врожаю цього року, а якщо було тихо, то зерна, за прикметами, вродить багато.

Селяни присвячували це народне свято посіву овочів і розсади. Підібрати вдалий для посадки день українцям допомагали народні прикмети. Якщо вітру не було, річки вийшли з берегів, а на березі з’явилися листочки, то починали садити картоплю, моркву, буряк та інші коренеплоди.

Ще однією турботою у свято 19 квітня був збір сережок вільхи, березового соку, диких лікувальних трав і квіток мати-й-мачухи. Зібрані рослини засушували під сонцем і потім використовували в народній медицині.

День вдалий для рукоділля. Жінки цього дня ткали полотна і потім розвішували їх на білизняних мотузках, щоб тканина прогрілася сонячними променями. Дівчата займалися вишивкою. У давні часи вважалося, що кожна українка повинна вишити рушник до свого весілля, інакше її вважатимуть невмілою господинею.

Дата 19 квітня вважається вдалою для будь-яких дрібних і кропітких справ, а також для поїздок і подорожей. Будь-яка розпочата сьогодні справа принесе позитивний результат.

Що не можна робити 19 квітня:

  • Не варто нікому розповідати про свої секрети.
  • Заборонено нервуватися.
  • Не можна протягом дня виносити сміття з будинку.

У наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день

Зокрема:

  • качки в’ють гніздо близько до струмка — влітку буде засушлива погода;
  • приємна і тепла погода — наприкінці травня буде похолодання;
  • жайворонки, ластівки, граки раніше прилетіли — до теплої весни;
  • береза розквітла раніше за вільху чи клен — влітку буде спекотна погода.

19 квітня в історії

Визначні події

  • 1775 — битви при Лексингтоні і Конкорді, початок війни за незалежність США
  • 1783 — указом Катерини II Крим приєднаний до Росії. Указ став підсумком тривалого суперництва Російської та Османської імперій за володіння і контроль над стратегічним плацдармом на півночі Чорного моря. Заручившись у 1782 році підтримкою Австрії, наступного року Росія окупувала Крим і маніфест Катерини II лише закріпив фактичний перехід півострова під владу російської корони.
  • 1898 — Конгрес США визнав незалежність Куби і поставив вимогу Іспанії залишити острів.
  • 1917 — Всеукраїнський національний конгрес визнав Центральну Раду найвищим органом влади в Україні
  • 1920 — вітання “Слава Україні!” було офіційно запроваджене в українській армії.
  • 1941 — Сенат США прийняв резолюцію про підтримку ідеї державотворення в Ізраїлю.
  • 2005 — Бенедикт XVI став 265-м Папою Римським.

Народилися 19 квітня

Чупрін Михайло Русланович

  • 1834 — Григорій Мясоєдов, український і російський живописець.
  • 1850 — Руфін Судковський, український маляр-мариніст.
  • 1900 — Олександр Птушко, український кінорежисер, сценарист, художник. Один із засновників радянського об’ємного мультфільму, пізніше перейшов до постановки комбінованих ігрових фільмів.
  • 1903 — Еліот Несс, американський юрист, який зумів посадити у в’язницю Аль Капоне.
  • 1919 — Олександр Сегаль, український балетмейстер, з 1980 г. — головний балетмейстер Київського театру оперети.
  • 1990 — Михайло Чупрін, офіцер полку «Азов» Національної гвардії України, учасник російсько-української війни, захисник Маріуполя. Герой України посмертно. (Михайло Чупрін загинув 19 березня 2022 року. Разом із навідником танку сержантом Русланом Живолупом прийняли свій останній бій у танку, який був уже підбитий і не міг рухатись. Проте вони використали бойову машину як нерухому вогневу точку. Зрештою рашистам вдалося влучити у «азовський» Т-64 та вбити двох безстрашних воїнів)

Померли 19 квітня

  • 65 — Луцій Анней Сенека, римський філософ, політик, драматург (нар. 4 до н. е.)
  • 1588 — Паоло Веронезе, італійський художник епохи пізнього Ренесансу, представник Венеційської школи.
  • 1824 — Джордж Гордон Байрон, англійський поет-романтик («Паломництво Чайльд Гарольда», «Каїн», «Дон Жуан», «Пророцтво Данте», «Мазепа»), учасник грецького визвольного руху. В цей день у Греції святкується Міжнародний день солідарності філеллінів.
  • 1882 — Чарлз Дарвін, британський природодослідник і натураліст, один із основоположників теорії природного добору, автор книги «Про походження видів шляхом природного добору».
  • 1885 — Микола Костомаров, український історик, етнограф, письменник (історична драма «Сава Чалий», трагедія «Переяславська ніч», монографії «Богдан Хмельницький», «Руїна», «Мазепа», «Останні роки Речі Посполитої»).
  • 1906 — П’єр Кюрі, першовідкривач радіоактивності. Загинув у вуличній катастрофі в Парижі.
  • 1936 — Вадим Богомолець, генерал-хорунжий Української Держави, військово-морський юрист, військовий аташе УНР в Румунії. Автор першого українського закону про флот.
  • 1939 — Микола Синельников, український актор, педагог, режисер.
  • 1973 — Микола Горбань, український історик доби Розстріляного відродження, архівіст, письменник; батько відомого вченого Олександра Горбаня, професора Університету Лестера (Велика Британія), директора Центру Математичного Моделювання і кафедри прикладної математики; дід художниці Анни Горбань.
  • 1975 — Олександр Удовиченко, український військовий і громадський діяч, генерал Армії УНР, віце-президент УНР в екзилі (1954—1961).2009 — Джеймс Грем Баллард, англійський письменник.
  • 2018 — Володимир Ляхов, радянський, український космонавт. Здійснив три польоти в космос.

Читайте також: Якщо постійно хочеться цибулі чи часнику – що це означає

Наш Телеграм

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×