Купити квартиру в Дніпрі

Мобілізація в Україні – чи можуть на призовників подати у розшук

Мобілізація

В Україні триває загальна мобілізація. Адвокат пояснив, чи можуть на призовника подати у розшук, передає НСН.

За словами адвоката Романа Сімутіна, територіальні центри комплектації не мають права давати розпорядження про розшук та доставку осіб, що ухиляються від військових обов’язків. Це є незаконним і підміна понять.

“ТЦК представляє, чергова провокація та дурниця. Бо всі ці вимоги – це правова нісенітниця та підміна понять”, написав Сімутін.

Як оголошують у розшук?

Процедура оголошення в розшук передбачена Кримінально-процесуальним кодексом (КПК) та здійснюється виключно після оголошення підозри у скоєнні кримінального правопорушення за ухилення від призову щодо мобілізації.

Підстави затримання та доставки

Після оголошення розшуку, слідчий звертається з клопотанням до суду про затримання та доставку підозрюваного до поліцейського органу, який оголосив розшук.

Оголосити в розшук і затримати можна лише:

  • за рішенням суду;
  • у рамках відкритого кримінального провадження
  • та за наявності обґрунтованої підозри.

Адвокат зазначає, що реалізувати подібне в межах адміністративної справи чи на підставі Порядку, визначеного Кабміном, – це потрібно бути фокусником.

Те, що в Порядку зазначено, що ТЦК може звертатися до поліції з розшуку, затримання та доставки громадян, які ухиляються від військового обов’язку – це підміна понять.

Тому що текст має звучати так: “ТЦК може звертатися до поліції для встановлення місцезнаходження та супроводу до ТЦК”. Але це не розшук, а затримання та доставка.

Правозахисник повідомив, що, читаючи подібні юридичні формулювання, більшість громадян просто не розуміють термінології й не можуть оцінити правомірність затримання. І тому добровільно, через незнання своїх прав, виконує незаконні вимоги поліції.

Що робити?

Попросіть поліцейського роз’яснити ці поняття і пред’явити ухвалу суду про ваше затримання. Швидше за все адекватної відповіді ніхто не надасть.

“Тож просто продовжуйте робити те, що робили. Звичайно, якщо вам раніше не вручили повістку і ви не проходили ВЛК, тому що такі ваші дії – це кримінал”, резюмував Сімутін.

Мобілізація в Україні – чи законно заповнювати повістку на вулиці перед врученням

Хто з педагогів має право на відстрочку від мобілізації – роз’яснення

Призовники, яким виповнилося 27 років, отримають повістки для проходження медогляду

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×