Купити квартиру в Дніпрі

Лікарі відновили ніс військовому з ребра – деталі унікальної операції (фото)

Лікарі відновили ніс військовому з ребра деталі унікальної операції (фото)3
Військовий Богдан з лікарями Мариною Дворською та Олександром Васильєвим. Колаж ТСН

Київські лікарі-отоларингологи відновили ніс військовому, який було відірвано під час боїв. Незважаючи на важку травму, воїн ЗСУ витягнув на плечах свого побратима.

Подробиці унікальної операції повідомив ЛОР-хірург вищої категорії, кандидат медичних наук Олександр Васильєв, який з колегами проводив цю операцію, передає НСН з посиланням на ТСН.

“Йдеться про 22-річного хлопця, звати його Богдан. Станом на 24 лютого минулого року він навчався в Харкові, планував бути фізиком, але, коли почався наступ росіян, він одним з перших взяв до рук зброю. Він приймав активну участь в обороні Харкова, а після цього перевівся до штурмового загону та тримав оборону Бахмута, стримуючи рубіж від “вагнерівців”. Під час бойових дій Богдан отримав поранення — уламком йому відірвало повністю ніс. Але, незважаючи на таку важку травму, він витягнув на плечах свого побратима”, розповів Олександр Васильєв.

Лікар каже, що Богдана лікували протягом 7 місяців, восени хлопець був виписаний.

“Наша команда у складі 4 лікарів: Олександр Руткас, Марина Дворська, Сергій Коновалов і Олександр Васильєв — виконали всі 3 етапи хірургії. Ця операція вважається однією з найважчих та найунікальніших з реконструкційних оперативних втручань. В Україні їх повноцінно виконує максимум 10 лікарів, за цей рік ми зробили 9 подібних реконструкцій”, пояснює Васильєв.

Ніс військовослужбовцю реконструювали за допомогою лобного лоскуту.

“Поясню, що це таке. Лобний лоскут — це на лобі розкреслюється клаптик, ніби форми носу, так званий “метелик”, вирізається ця шкіра, але не відрізається, а переноситься на ніс (на лобі дуже гарно тягнеться шкіра). Під час другого етапу операції відновлювалась опорна структура носу. Береться ребро і з нього створюється каркас носа. І третій етап — це формування форми носа. Загалом на всі ці операції треба близько 8 годин хірургії”, розповів лікар.

За словами Васильєва, завдяки хірургічному втручанню, хлопцю була повернута не лише форма зовнішнього носа, а і на 100% відновлене дихання.

Залишається, ще один косметичний етап операції, але Богдан вже на фронті захищає соборність нашої держави. Дане і всі подібні оперативні втручання були виконані на базі державних клінік (повністю безкоштовно).

“Для кожного лікаря України то є велика честь лікувати наших героїв. Разом до єдиної Перемоги”, додав лікар Васильєв.

Лікарі відновили ніс військовому. Фото

Лікарі відновили ніс військовому з ребра деталі унікальної операції (фото)

Ще новини України: Лікарі дістали з серця 4-річної дівчинки уламок російської міни – що відомо про операцію (відео)

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×