Купити квартиру в Дніпрі

Серед них і “Джанго”… Подробиці про розстріл поранених українських військових на “Зеніті” в Авдіївці

Про розстріл поранених українських військових на “Зеніті” в Авдіївці написав, зокрема, військовий журналіст Юрій Бутусов. Також про долю залишених в укріпрайоні поранених пише Слідство.Інфо, передає НСН.

На відео з убитими українцями, оприлюдненому росіянами, рідні вже впізнали трьох бійців.

Журналіст Бутусов оприлюднив список з шести важко поранених українських військовослужбовців 110-і механізованої бригади, яких залишили під час прориву  з опорного пункту «Зеніт» під Авдіївкою 14 лютого.

Росіяни розстріляли поранених українських військових, яких залишили на «Зеніті» в Авдіївці

Ці поранені не могли пересуватись самостійно, засоби евакуації для їх вивозу були відсутні. Через повне оточення «Зеніту» якась техніка проїхати для евакуаціі не змогла.

16 лютого росіяни оприлюднили відео пʼяти загиблих українських військових на опорному пункті «Зеніт». Тіла були звалені у воду.

Родичі опізнали серед загиблих трьох військових, яких залишили пораненими на «Зеніті»:

  • Григорія Павлова,
  • Андрія Дубницького,
  • Івана Житника.

Таким чином, російські військові розстріляли безпомічних неозброєних поранених, яких захопили у полон, і які не могли пересуватись. Про долю трьох інших поранених, які потрапили у полон на «Зеніті», поки що нічого не відомо. Опізнали усі тіла на російському відео неможливо, – написав Бутусов

Причини оточення деяких наших підрозділів, у тому числі на «Зеніті»,  причини залишення поранених, причини втрати стратегічно важливої Авдіївки будемо розглядати найближчим часом, – запевняє журналіст

Подробиці про розстріл поранених українських військових на “Зеніті”: серед них і “Джанго” з Дніпропетровщини, який розмовляв з сестрою по відеоз’вязку

Слідство.Інфо нагадує, що російські військові захопили позицію «Зеніт», що на південному сході Авдіївки 15 лютого 2024 року. Наступного дня командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ ЗСУ «Таврія» бригадний генерал Олександр Тарнавський підтвердив, що «українські підрозділи з незначними втратами вийшли з позиції на південній околиці Авдіївки».

Її утримували воїни 110-ї окремої механізованої бригади імені Марка Безручка. Серед них був 30-річний молодший сержант та бойовий медик із Дніпропетровщини — «Джанго» (Іван Житник). Відео, на якому він розмовляє по відеозв’язку з кимось із рідних про критичну ситуацію (він і його поранені побратими опинились на «Зеніті») розлетілось інтернетом.

«Слідство.Інфо» поговорило з рідною сестрою бійця «Джанго» — Катериною

Він подзвонив о 7 ранку на інстаграм доньки і попросив покликати мене. Я не встигла прокинутися, дивлюсь, брат лежачий, а два дні до цього з ним не було ніякого зв’язку, — розповіла Катерина, брат якої два роки воював в Авдіївці в складі 110-ї бригади ЗСУ

Подальша розмова між братом і сестрою потрапила в соцмережі, хоча Катерина каже, що нічого не публікувала, але скинула запис розмови родичам.

«Джанго» розповів Катерині, що він поранений з осколком у спині, не може ходити. На відео також було видно ще одного пораненого бійця з розпоротим животом. Загалом у приміщенні колишньої шахти, що слугувала тимчасовим шпиталем, знаходилось п’ятеро поранених бійців бригади та один військовий, котрий був здоровим, але вирішив залишитись з пораненими побратимами.

Їм (пораненим) сказали, щоб вони чекали машину, а всіх цілих забрали. І вони цю машину чекали півтори доби. І коли вони зрозуміли, що ніхто за ними не приїде, то почали всім дзвонити. «Джанго» коли мені дзвонив, у нього такі болі були, його там обкололи всім, що в них залишалось, але медикаменти закінчувались і їжа теж, — розповідає жінка

Відео розмови “Джанго” з сестрою

Через кілька годин «Джанго» знову написав Катерині, що їх залишили помирати і за ними ніхто не приїде. І в обід зять Катерини знову по відеозв’язку набрав «Джанго».

«Брат сказав, що командування домовилось, щоб їх забрали росіяни, бо наші до них вже не дістануться», — розповіла Катерина

Під час цієї відеорозмови зять Катерини побачив на відео, як зайшли в шахту росіяни і сказали всім виходити:

«І зять каже нам: я бачу, як заходять росіяни, і говорять: «Встали, вийшли, ми вас нести не будемо». Зять ще намагався з ним побалакати, а вони сказали брату вимкнути телефон».

Журналісти «Слідства.Інфо» звернулися до пресслужби бригади, але там сказали, що не можуть нічого коментувати. Речник ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій сказав, що «нічого сказати в реальному часі не може, тільки те, що підтверджено на офіційній сторінці».

Пізніше Олександр Тарнавський у своєму телеграмі підтвердив взяття українських військових у полон: «На превеликий жаль, під час одного з виходів декілька наших бійців потрапили в полон. Будемо боротися за звільнення кожного побратима. Евакуація поранених ускладнена безперервними обстрілами, але здійснюється».

Брат у цій Авдіївці два роки, без відпустки, без ротації. Я сподіваюсь, що вони їх там, у Донецьку, підлікують, у нього ноги опухлі. Хоч би їх не розстріляли, — казала Катерина.

Однак пізніше на російському відео жінка впізнала тіло Івана по одягу й пляшці з водою, яку він тримав в руках, коли їх виводили з шахти росіяни.

Росіяни розстріляли поранених українських військових

Іван Житник

Хотілось би вірити, що вони живі. Найбільше, що я зараз хочу, — це знайти свого сина. Хочу побачити свого сина — йому буде 30 років в цьому році» — казала журналістам Інна, мати Георгія «Панди» Павлова, бійця 110 бригади, який служив на позиції «Зеніт». Він був поранений та три дні разом з п’ятьма пораненими побратимами чекав на машину, яка так і не приїхала.

Через кілька годин після розмови з журналісткою жінка написала повідомлення, що впізнала тіло сина на російському відео з вбитими українськими бійцями. У військового залишився 5 річний син Андрюша.

Росіяни розстріляли поранених українських військових

Георгій Павлов

«Я прокинулася о 22:20 десь, почала шукати по цих російських пабліках, о 22:30 я знайшла це відео, я впізнала його по татуюванню», — каже крізь сльози Людмила, дружина українського військового з 110-ї окремої механізованої бригади імені Марка Безручка — Андрія Дубницького з позивним «Байрактар», який залишився разом з іншими п’ятьма побратимами на позиції «Зеніт» в Авдіївці.

Росіяни розстріляли поранених українських військових

Андрій Дубницький

Нагадаємо, про те що Ворог розстріляв 6 українських полонених в Авдіївці, інформують також експерти проєкту DeepState

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×