Купити квартиру в Дніпрі

Рада дозволила підприємцям не платити ЄСВ: які ще пільги надано бізнесу через війну

Рада дозволила підприємцям не платити ЄСВ: які ще пільги надано бізнесу через війну

Верховна Рада дозволила підприємцям тимчасово не платити ЄСВ. Ця та інші пільги передбачені схваленим сьогодні законопроєктом №7137д про підтримку громадян та бізнесу на період воєнного стану. Закон підтримали 15 березня 340 народних депутатів, повідомляє НСН, посилаючись на 5 канал.

Документ передбачає запровадження спрощеної системи оподаткування для великого бізнесу, скасування акцизів на пальне та зниження ПДВ, звільнення ФОП від плати єдиного соцвнеску тощо.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що міністрам і депутатам довелося повністю переформатувати економічну модель України, щоб вона відповідала викликам воєнного часу. У новій економічній моделі – бізнес матиме максимальну свободу.

Що змінюється:

  • Скасовано акциз на пальне. Ставку ПДВ для ввезення пального знизили з 20% до 7%.
  • “Спрощенка” для всіх. Великий бізнес зможе скористатися спрощеною системою оподаткування та сплачувати єдиний податок. Ліміт річного доходу підвищили з 10 млн грн до 10 млрд грн, а обмеження щодо кількості працівників – зняли. Податок становитиме 2% від обігу незалежно від виду діяльності.

Виняток – підприємства з продажу підакцизних товарів, організації грального бізнесу, видобутку та реалізації корисних копалин.

  • За порушення закону про РРО не штрафуватимуть.
  • Благодійна допомога учасникам бойових дій та жителям територій з бойовими діями не оподатковується ПДФО. Не оподатковується ПДФО вся нецільова благодійна допомога особам, які постраждали від збройної агресії РФ.
  • Не є постачанням товарів та послуг випадки, коли товари та послуги передаються ЗСУ, Теробороні чи урядовим структурам. Неприбуткові організації отримують податкову знижку 16% (замість 4%) на пожертвування.
  • Податкові канікули та іпотека. Скасовується відповідальність за несвоєчасну сплату за споживчими кредитами. Після війни ще місяць забороняється стягувати майно за іпотекою та виселення мешканців.
  • Податки ФОП. “Спрощенцям” ІІ-ІІІ груп дозволяється не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників. Такі суми будуть сплачені коштом держбюджету. З 1 березня і до припинення воєнного стану ФОП І-ІІІ груп не сплачують ЄСВ за себе.
  • Від 24 лютого і до кінця 2022 року власники звільняються від сплати податку за землю, розташовану на територіях, де йдуть бої.

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×