Купити квартиру в Дніпрі

Польща змінила правила надання допомоги біженцям з України: що треба знати

надання допомоги біженцям

Польща змінила правила надання допомоги біженцям з України. Відповідний закон підписав президент країни Анджей Дуда, передає НСН.

Затверджені зміни передбачають, що українці зможуть безкоштовно мешкати у місцях тимчасового розміщення протягом перших 120 днів з моменту першого приїзду до країни. Потім нашим землякам треба буде платити за своє проживання. Змінами також передбачається, що громадяни України, які проживають у таких місцях у Польщі понад 120 днів, з березня змушені будуть платити 50% коштів власного утримання, але не більше ніж 40 злотих на добу (понад 300 грн). З травня людям потрібно буде покривати 75% коштів проживання, але не більше ніж 60 злотих на добу (500 грн).

Польща змінила правила надання допомоги біженцям з України: кого вони не стосуються

Польща змінила правила надання допомоги біженцям з України: що треба знати

Водночас це не стосується вразливих категорій громадян:

  • Людей з інвалідністю;
  • Осіб пенсійного віку;
  • Вагітних та жінок з дітьми до року;
  • Жінок із трьома дітьми та більше;
  • Осіб, які опинилися у складній ситуації.

Ці категорії населення надалі проживатимуть у тимчасових притулках безкоштовно.

Інші зміни підписаного закону передбачають “заморожування” виплат соціальної допомоги громадянам України у момент виїзду з Польщі. А саме, якщо хтось щоразу виїжджатиме з Польщі, то соціальна допомога заморожуватиметься.

Польща змінила правила надання допомоги біженцям з України: що треба знати

Якщо перебування поза Польщею становитиме понад 30 днів, то громадянин України втратить наданий статус і  право на соціальну допомогу. Соціальний статус може бути відновлений у разі, якщо українець знову втікатиме від війни в Україні внаслідок воєнних дій на території країни. Окрім того, тепер українці матимуть лише 30 днів на отримання польського ідентифікаційного коду (PESEL).

Джерело

Правила вивезення домашніх тварин з України – що треба знати власникам

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×