Купити квартиру в Дніпрі

Чому неправильно святкувати День студента 25 січня – історія свята

Чому неправильно святкувати День студента 25 січня - історія свята

День студента відзначають щороку у всьому світі 17 листопада. Але при цьому вже не перший рік точаться суперечки про те, що і 25 січня – день студента. Чому неправильно святкувати День студента 25 січня – історія свята і точна відповідь

Історія цього свята та точна відповідь, коли ж відзначати День студента українцям – розповідає НСН

Як з’явився День студента 17 листопада

Багато років студенти відзначали своє свято двічі на рік – 17 листопада та 25 січня. Однак, це неправильно.

Дата 17 листопада з’явилася у Празі 1941 року. Незадовго до цього студенти з викладачами вийшли на вулиці, щоб відзначити річницю утворення Чеської держави. У цей час Чехію було окуповано німецькими військами та на демонстрації сталася трагедія – окупанти застрелили студента на ім’я Ян Оплетал.

Чому неправильно святкувати день студента 25 січня

Чому неправильно святкувати День студента 25 січня - історія свята

У Празі після цього почалися серйозні протистояння і на вулиці вийшли студенти, друзі Яна, його родичі та викладачі. Кілька днів проходили мітинги, були сутички з окупантами – люди протестували проти безжального та жорстокого вбивства.

Вранці 17 листопада відбулися масові арешти – до в’язниці потрапило кілька сотень людей. Частина людей було розстріляно, а решту – заслано до концтаборів. А через деякий час на Міжнародному антинацистському форумі було ухвалено рішення зробити 17 листопада днем пам’яті загиблих чеських студентів.

З того часу 17 листопада День студента відзначають у багатьох країнах світу.

Чому неправильно святкувати День студента 25 січня - історія свята

А що із датою 25 січня?

А ось дата 25 січня з’явилася в Росії – в 1755 імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ “Про заснування Московського університету”. Саме ця дата лягла в основу цього свята.

Ще з часів Російської імперії День студента відзначали галасливими та веселими гуляннями. Царським жандармам навіть було заборонено чіпати студентів.

Після Жовтневої революції про свято забули багато років, але у 2005 році його знову відродив Путін – він видав указ “Про день російського студентства” і встановив дату святкування 25 січня.

Джерело

Вихідні дні і свята у січні 2023 року – скільки будемо відпочивати

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×