Купити квартиру в Дніпрі

Батьківський день або Радониця – правила і звичаї, які не можна порушувати на кладовищі

Батьківський день або Радониця - правила і звичаї, які не можна порушувати на кладовищі

Традиційно в Україні після Великодня багато хто відвідує цвинтарі, щоби вшанувати пам’ять померлих родичів, навести лад на могилках. Такі дні називають Батьківський день або Радониця. Які правила не можна порушувати на кладовищі

Поминання померлих називають по-різному: поминальні дні, Проводи або Гробки, Батьківський день та Червона гірка, по-церковному Радониця. Яого не можна робити на кладовищі

Поминальні дні мають свої правила та звичаї, які не можна порушувати.

Що суворо заборонено робити на цвинтарях у поминальні дні розповідає НСН з посиланням на РБК-Україна.

Поминальний тиждень починається зазвичай на дев’ятий день після великого релігійного свята Світлого Христового Воскресіння, який у 2023 році православні християни відзначають 16 квітня.

Батьківський день або Радониця – як поводитися на кладовищі

Батьківський день або Радониця - правила і звичаї, які не можна порушувати на кладовищі

Таким чином, Радониця, яку в народі часто називають Проводи або Гробки, у церковному календарі випадає на вівторок, 25 квітня. Оскільки традиції в різних регіонах України мають деякі особливості, дати поминальних днів можуть відрізнятися – і початися вже наступної неділі після Великодня (Червона Гірка або Фоміна неділя), тобто 23 квітня.

Що заборонено робити в поминальні дні, традиції

У період поминального тижня заведено приходити на кладовища і залишати біля могил рідних шматочок освяченої паски, великодню крашанку, запалену свічку. На Радоницю моляться за упокій душі людини. У церквах проходить поминальна служба, можна замовити панахиду за померлим.

Священнослужителі відзначають, що саме слово “радониця” походить від “радості”, що пов’язане зі світлим дивом воскресіння Сина Божого та перемоги життя над смертю. Тому на Радоницю заборонено сумувати за близькими, що пішли. При цьому від гучних розмов та сміху слід утриматися.

Крім того, не рекомендується приносити на цвинтар алкоголь та розпивати там спиртне. Так, церква називає пияцтво прямо на кладовищах гріхом і блюзнірством, язичницькою традицією тризни. І хоча присутність накритих столів із їжею біля могили не забороняється, то ось застілля – під суворим табу.

Священики закликають вірян не залишати на могилках і пам’ятниках штучні квіти. Річ у тому, що такі предмети “мертві”, а саме свято Воскресіння Христа є символом життя. Крім того, це також є небезпечним для екології.

новини України

Народні застереження на кладовищах

Як уже зазначалося, церква не вітає, коли на Радоницю люди під час вшанування пам’яті покійних близьких та рідних надто яскраво висловлюють свою скорботу, аргументуючи значенням цього свята. А ось у народі існує забобон, що якщо сильно голосити на цвинтарі, може потривожити душу померлого, і небіжчик може спробувати “забрати” галасливого візитера на той світ.

Згідно з іншими забобонами, покидаючи цвинтар, не можна обертатися, інакше існує небезпека привернути за собою душу померлого і привести її додому.

Ще один міф про відвідування кладовищ стосується вагітних та немовлят – деякі вважають, що це становлять особливу загрозу для майбутніх мам, немовлят та маленьких дітей до 7 років, оскільки мертві можуть спробувати “забрати” нову душу, а малюки також нібито є вразливими перед злими силами.

Ще новини України:  Коли вихідні та свята у квітні – з’явився календар на місяць

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×