Купити квартиру в Дніпрі

Найтепліший в історіі: кліматичні рекорди 2023 року – ООН

кліматичні рекорди 2023 року

2023 рік, що минає, ознаменувався рекордами у сфері клімату, ставши найтеплішим за всю історію спостережень. Про це йдеться в доповіді Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО), передає НСН.

Найтепліший в історіі: кліматичні рекорди 2023 року

Глобальна середня температура в 2023 році в жовтні була приблизно на 1,4 градуса вище за середнє значення за 1850 – 1900 роки.

“Різниця між 2023, 2016 і 2020 роками, які раніше вважалися найтеплішими роками, така, що останні два місяці навряд чи вплинуть на рейтинг”, – йдеться у повідомленні.

При цьому останні дев’ять років, з 2015 по 2023 рік, стали найтеплішими за всю історію спостережень.

 кліматичні рекорди 2023 року

Явище Ель-Ніньо, що викликає потепління, виникло в Північній півкулі навесні 2023 року і швидко розвивалося влітку, ймовірно, ще більше посилить спеку в 2024 році, оскільки Ель-Ніньо зазвичай має найбільший вплив на глобальні температури після досягнення піку, прогнозують у Всесвітній метеорологічній організації

У відеозверненні, що супроводжує доповідь ВМО щодо клімату, генсек ООН Гутерріш закликав лідерів країн вжити термінових заходів на переговорах ООН щодо зміни клімату КС-28.

“У нас є дорожня карта, що дозволяє обмежити підвищення глобальної температури до 1,5 градусів та уникнути найгірших наслідків кліматичного хаосу”, – сказав він.

 кліматичні рекорди 2023 року

Рекорди 2023 року

Хвилі тепла торкнулися багатьох регіонів світу. Деякі з найбільш значних були зафіксовані у Південній Європі та Північній Африці, особливо у другій половині липня, коли стояла сильна та винятково стійка спека. Температура в Італії досягла 48,2 градусів, а рекордно високі температури – 49,0 градусів, 50,4 градусів та 49,2 градусів – були зафіксовані в Тунісі (Туніс), Агадірі (Марокко) та Алжирі (Алжир) відповідно.

Глобальна середня температура поверхні моря була рекордно високою для цього часу року, починаючи з кінця весни Північної півкулі. Винятково високі температури були зафіксовані в східній частині Північної Атлантики, Мексиканській затоці і Карибському басейні, а також на великих територіях Південного океану, де спостерігалися морські теплові хвилі, що широко розповсюдилися.

У 2023 році глобальний середній рівень моря досяг рекордної позначки за весь період супутникових спостережень (з 1993 р.), що відображає потепління океану, що триває, а також танення льодовиків і крижаних щитів. Темпи підвищення глобального середнього рівня моря протягом останніх десяти років (2013-2022 рр.) більш ніж удвічі перевищують темпи підвищення рівня моря протягом першого десятиліття супутникових спостережень (1993-2002 рр.).

У лютому довжина морського льоду в Антарктиці досягла абсолютного рекордно низького рівня для ери супутників (з 1979 року до теперішнього часу). Починаючи з червня, довжина льоду була рекордно низькою для цієї пори року.

Раніше ми писали: Які ціни на оренду квартир у великих містах Польщі восени 2023 року

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×