Купити квартиру в Дніпрі

Українців силою вивозять на Росію чи ордло – корисні поради як звідти виїхати

Українців силою вивозять на Росію чи ордло – корисні поради як звідти виїхати

Корисні поради для громадян України, яких силою вивозять на територію Росії чи ордло, як звідти виїхати

Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті “Дивогляд” 

Як вчинити, якщо опинився на Росії?

Спробуйте зв’язатися зі своїми рідними, друзями чи знайомими, а також можна звернутися до організації “Допомагаємо поїхати”(@helpingtoleave_bot).

Зверніть увагу на наступні поради:

  • Ви не повинні оформлювати заяву на тимчасове перебування/притулок;
  • Не підписуйте будь-які документи і намагайтеся уникати маніпуляцій з паспортом (наприклад, будь-яких міток або печаток);
  • Не вирушайте до таборів, де знаходяться переміщені особи.
  • Українців силою вивозять на Росію чи ордло - як звідти виїхати

Як залишити РФ?

Пам’ятайте, що законодавством не передбачено обмеження виїзду для громадян України. Найкращий маршрут виїзду з Росії – через естонський кордон (пропускний пункт Івангород-Нарва). Українець може дістатися поїздом до Санкт-Петербурга, а потім електричкою або попуткою до Івангорода.

Коли ви прибули в Нарву, то звідти легко і безкоштовно можна дістатися Таллінна. Якщо виникли питання, можна звернутися за допомогою за безкоштовним номером 12-47 або +3726001247. Також можна купити квиток на автобус Ecolines до Риги (Латвія) або Вільнюса (Литва).

Коли ви виїхали з Росії та потрапили на територію ЄС, то можете вирушити до будь-якої країни. Там можна оформити статус тимчасового захисту, завдяки якому ви отримаєте фінансову допомогу та тимчасове житло. Втім, після прибуття ви можете не оформляти статус, самостійно шукати житло та роботу.

Також у країні в’їзду ви зобов’язані просити тимчасовий притулок. Медичну та юридичну допомогу українським громадянам мають надати безкоштовно. Українські SIM-картки та банківські картки працюють у ЄС, на відміну від Росії.

Українців силою вивозять на Росію чи ордло – корисні поради як звідти виїхати

Що робити, якщо опинився у «ДНР»?

На цій території діють спеціальні місця перевірки українців під назвою “фільтраційні табори”. Якщо ви опинилися в такому, то заздалегідь перед перевіркою видаліть “підозрілу” інформацію зі своїх пристроїв (політичні теми, фото військових та руйнувань). Крім того, вийдіть з чатів та каналів, де активно обговорюють новини.

За наявності кількох месенджерів залиште лише менш активний серед них. Телефон та програми можна захистити двофакторною автентифікацією. Якщо вас почали допитувати, намагайтеся бути нейтральними, не торкатися політики та не вестись на провокації. Для допомоги з виїздом звертайтесь до організації “Допомагаємо поїхати” (@helpingtoleave_bot).

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×