Купити квартиру в Дніпрі

Українці у Польщі влаштували толоку в подяку за допомогу біженцям

украинцы в Польше устроили толоку

Українці у Польщі прибрали громадські місця, щоб подякувати польському місту Сувалки за гостинність

Група українців привела до ладу парк та інші громадські місця, щоб висловити подяку польському місту Сувалки, яке прийняло їх та ще близько 1000 інших біженців.

Про це НСН дізнався з повідомлення на сайті РБК-Україна.

“Ми хотіли подякувати місту та людям, які тут живуть, за гостинність. Вони дали нам будинок, їжу, одяг. Ми щасливі, що хоча б можемо сказати спасибі за це”, – сказала TVN24 Ірина Коваль, одна з українок, які брали участь у цій акції.

Українці у Польщі влаштували толоку в подяку за допомогу біженцям

Група з близько 30 українців звернулася до міської влади з проханням провести акцію, яку погодили з міським управлінням доріг та озеленення.

В Україні існує традиція, відома як толока – прибирання громадських місць навесні, розповіла виданню біженка із Запоріжжя Ірина.

За оцінками місцевої влади, місто з населенням 70 000 осіб на північному сході Польщі, прийняло близько тисячі біженців з України. Багато інших пройшли через них дорогою в країни Балтії, оскільки цей населений пункт розташований приблизно за 25 кілометрів від литовського кордону.

Українці у Польщі влаштували толоку в подяку за допомогу біженцям

За останній місяць місцева влада надала місця у притулках сотням біженців, і багато жителів також прийняли сім’ї у своїх будинках.

Мер міста Чеслав Ренкевич заявив ще два тижні тому, що працює над механізмом звільнення від податку на майно тих, хто приймає біженців. Місто також запустило двомовну службу надання інформації біженцям і тим, хто хоче їм допомогти. Він продовжив години роботи муніципальних установ, щоб допомогти українцям зареєструватися в місцевих органах влади.

Місцеві школи також почали навчати десятки нових українських учнів.

“Ситуація в Сувалках зображає ситуацію в Польщі в цілому, де національні та місцеві органи влади, громадянське суспільство, бізнес та інші групи об’єдналися, щоб підтримати, надати житло та іншим чином допомогти біженцям з України. З приблизно чотирьох мільйонів людей, які залишили Україну після російського вторгнення, близько двох третин (майже 2,4 мільйона) перебралися саме до Польщі”, — йдеться у публікації
.

Хоча деякі з цих українців потім переїхали в інші місця, вважається, що більшість все ж залишилося у Польщі. В цей час тільки у Варшаві проживає близько 300 000 осіб з України: таким чином, населення міста збільшилося приблизно на 17% за місяць. Аналогічне зростання населення зафіксовано в Кракові.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×