Купити квартиру в Дніпрі

88-річний дідусь усю ніч йшов під обстрілами, аби не залишатися з росіянами в окупованій частині Очеретиного

88-річний дідусь усю ніч йшов під обстрілами, аби не залишатися з росіянами в окупованій частині Очеретиного

88-річний дідусь усю ніч йшов під обстрілами, аби тільки не залишатися з росіянами в окупованій частині Очеретиного і не отримувати російський паспорт. Зараз він у Дніпрі.
Що відбувається в Очеретиному? Чи захопили його росіяни?

Цю неймовірну історію героїзму простого літнього українця розповіли у Донецькій ОВА, передають Новини України НСН.

88-річний дідусь Іван Якович вирішив залишити рідну домівку, коли в Очеретине, що на Донеччині зайшли росіяни. У нього та його сусідів окупанти забрали українські паспорти і пропонували російські. У дідуся залишилося лише українське пенсійне посвідчення.

Зібравши рюкзак, Іван Якович, вирушив у дорогу – до своїх. Йшов усю ніч, періодично перечікуючи обстріли.

Врешті вийшов на підконтрольну українським військовим територію, де його на дорозі зустріли волонтери та вивезли у безпечне місце.

Завдяки нашій співпраці зі «Схід-SOS» оперативно вирішили питання евакуації дідуся до тимчасового шелтера у Дніпрі. Звідти Іван Якович буде направлений до одного із закладів системи соціального захисту населення. Там йому буде надано місце для проживання і всі необхідні послуги. Історія пана Івана вражає. Це — громадянська позиція та любов до Батьківщини.  Я щиро вдячний всім, хто підтримує жителів області. Ваша небайдужість рятує життя наших людей! – написав начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін

Він оприлюднив відео.

88-річний дідусь усю ніч йшов під обстрілами, аби не залишатися з росіянами в окупованій частині Очеретиного: відео

 

Що відбувається в Очеретиному на Донеччині?

Інформація про події в Очеретиному досить суперечлива.

Росіяни захопили Очеретине?

Зокрема, про те, що окупаційні війська Росії захопили 8 км території села Очеретине на Донеччині під час раптового прориву, скориставшись помилкою в ротації Збройних сил України, пише The Daily Telegraph.

Москва змогла захопити село Очеретине Донецької області після відходу загартованої в боях 47-ї бригади. Її сформували для літнього контрнаступу України минулого року та оснастили бронетехнікою американського виробництва. Бригада воювала без перерви майже рік, – йдеться у матеріалі

47-ї бригаду ЗСУ передислокували для посилення оборони Авдіївки. На вихідних українська 115-та бригада отримала наказ замінити 47-му на схід від Очеретиного.

Коли дивізіон 47-ї бригади відступав, російські війська розпочали атаку та встановили вогневий контроль над оборонними позиціями українських сил, – пише The Daily Telegraph

Командир роти 47-ї бригади Микола Мельник, написав у соцмережах: “Різке просування росіян стало можливим через те, що окремі підрозділи просто злетіли з позицій. Сподіваюся, їх навчать і перекваліфікують у штурмовиків”.

Розрив, утворений відсутністю 115-ї, дозволив 30-й мотострілецькій бригаді ЗС Росії просунутися вздовж залізничної колії, що йде на північний захід від Авдіївки до Очеретиного.

Міністерство оборони РФ заявило, що українські війська “втекли з Очеретиного невеликими групами” під шквальним вогнем окупантів.

Командир роти 47-ї бригади Микола Мельник писав, що єдиною причиною, чому російські сили не змогли просунутися глибше на контрольовану Україною територію, було те, що 47-ма знову вступила в бій.

Дірки залатали тими, хто планував відновлюватися. 47-ма бригада знову в роботі. Ще місяць і буде рік без ротації, – зазначив Мельник

Москва стягнула підкріплення з інших ділянок лінії фронту для підтримки своїх військ, які просувалися через Очеретине. Російські війська перебувають менш ніж в 30 км від гарнізону Покровська.

Як зазначає The Daily Telegraph, українські сили втратили реактивну систему залпового вогню HIMARS і ЗРК  Patriot, які переміщувалися Покровськом – “це перші зареєстровані втрати цінних систем американського виробництва”.

На північ від Очеретиного Росія скупчила близько 25 000 війська, щоб захопити місто Часів Яр.

Стратегічний населений пункт розташований на висоті, яка дасть Росії плацдарм для наступу на гарнізонні міста Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ і Слов’янськ. Це також дало б силам Москви оборонні позиції для розв’язування далекобійних атак на автомобільні та залізничні сполучення, що з’єднують українські сили в Донецьку з Києвом, – резюмує видання

Захопили, але не повністю?

В свою чергу, військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко повідомив, що російські війська контролюють лише частину села Очеретине

Про це він розповів в ефірі Еспресо 24 квітня

Очеретине повністю ще не втрачене. Там продовжуються бойові дії. Росіяни дійсно зайшли в населений пункт і контролюють частину Очеретиного. Зокрема, південну частину села. Зараз Сили оборони намагаються їх вибити звідти. Особливо над цим завданням працюють підрозділи 47-ї ОМБр. Варто окремо зауважити, чому окупанти так активно атакують в напрямку Очеретиного. Річ у тому, що цей населений пункт розташований по трасі 0511. Ця траса логістично виводить на Покровськ, – пояснив Коваленко

За словами експерта, окупанти намагаються обійти лінії оборони українських підрозділів поблизу Авдіївки

Росіяни марять просуватись саме в напрямку Покровська. Окрім всього іншого Очеретине знаходиться північніше раніше повідомленого розміщення наших ліній оборони та рубежів на захід від Авдіївки. Тобто, з одного боку вони далі намагаються просуватись в напрямку Покровська, а з іншого – хочуть спробувати обійти наші лінії оборони, – додав він

Що кажуть у DeepState

Аналітики Deep State пишуть, що більшість села перебуває під контролем військ РФ.

24 квітня вони писали, що ворог просунувся в Очеретиному, Новобахмутівці, Новокалиновому, Бердичах, Семенівці та південніше Георгіївки.

Сьогодні у зведенні аналітиків йдеться про те, що ворог просунувся у Соловйове та Красногорівку. Тривають бої біля Очеретиного, Первомайського, Часового Яру та Новомихайлівки.

Ще новини України: 24 квітня на фронті: ворог відновив атаки на Харківщині, скаженіє на Донбасі

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×