Купити квартиру в Дніпрі

Зеленський підписав закон про декриміналізацію дрібних крадіжок під час війни

Зеленський підписав закон про декриміналізацію дрібних крадіжок під час війни

Зеленський підписав закон про декриміналізацію дрібних крадіжок під час війни. Про це йдеться у картці законопроєкту №11068. Розповідаємо, що це означає і що зміниться.

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про зміни до законодавства щодо покарання за дрібні крадіжки під час воєнного стану, повідомляють «Новини України – НСН» з посиланням на «Громадське».

Автори документа зазначали, що з ухваленням воєнного стану в Україні посилилась кримінальна відповідальність за низку злочинів. Зокрема основних майнових злочинів, які завжди становили значну частину всієї кримінальної статистики в Україні — це крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, а також розтрата і заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.

Крадіжка, вчинена в умовах воєнного або надзвичайного стану, є особливо кваліфікованим складом злочину. І загрожує покаранням у вигляді від 5 до 8 років за ґратами. Однак через це кримінальні вироки почали виносити навіть за дрібні крадіжки.

Як приклад автори наводили рішення суддів, де за крадіжку шоколадок з «АТБ» чи памперсів винних засуджували за статтями ККУ. Депутати пояснювали, що таке покарання за вчинення крадіжки є не співмірним, а повинно відповідати ступеню суспільної небезпеки злочину, обставинам його вчинення та враховувати особу винного, тобто бути справедливим.

Так, автори законопроєкту пропонували посилити Кодекс про адмінпорушення у пунктах про дрібні крадіжки, щоб розмежувати адміністративну та кримінальну відповідальності за крадіжку.

Зеленський підписав закон про декриміналізацію дрібних крадіжок під час війни

Закон про декриміналізацію дрібних крадіжок – що змінилося

Досі викрадення чужого майна вважалося дрібним, якщо вартість не перевищувала 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (302,8 грн). Зараз поріг підвищили до 0,5 — це 757 гривень.

Дрібна крадіжка чужого майна у значному розмірі тепер рахується від 757 грн до 3 028 гривень.

Також закон посилює адміністративну відповідальність крадіжки, збільшивши штрафи. За дрібну крадіжку загрожує 850 – 1700 гривень штрафу. За крадіжку майна у значному розмірі — від 1700 5100 гривень штрафу.

Ще новини України: Корупціонери зможуть відкупитися штрафом – Рада підтримала закон у першому читанні

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×