Купити квартиру в Дніпрі

Ціна має стабілізуватися – коли в Україні подешевшають яйця

яйця

В Україні останнім часом ціна на яйця побила усі рекорди. За десяток відборних яєць просять 60 гривень, вартість продукту з літа підскочила майже вдвічі.

Коли популярний товар подешевшає, розповіли у Міністерстві аграрної політики, передає НСН.

Як змінювалася ціна на яйця

Так, на початок повномасштабного вторгнення росії у січні-лютому 2022 року вартість яєць в Україні (за 10 шт.) склала близько 35 грн.

У травні-червні ціна на них впала нижче за собівартість – до 16,5 – 17 грн. У липні-серпні вона дещо вирівнялася, але все ж таки залишалася на рівні собівартості і склала 25,5 – 26 грн.

У вересні вона почала знову зростати, протягом місяця повернувшись і навіть досягнувши довоєнної позначки 30 грн. У жовтні вона збільшилась порівняно з вереснем ще на 23,5%.

Ціна має стабілізуватися - коли в Україні подешевшають яйця

Person choosing the best egg from a carton of eggs

Чому подорожчали яйця

Ціни зростали з кількох причин. По-перше, сезонність. Влітку кури краще несуться і є багато продукції.

По-друге, через бойові дії припинили свою діяльність і значно скоротили виробництво ціла низка підприємств.

По-третє, через стрімке падіння цін влітку нижче за собівартість в Україні різко скоротилося поголів’я курей, яке поки не відновилося в необхідній кількості. Також, в умовах війни було частково призупинено інкубацію яйця для отримання молодняку ​​птиці.

Коли впадуть ціни

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький прогнозує, що вже наприкінці жовтня – на початку листопада ціна піде на спад. За його словами, наприкінці жовтня вартість яєць вийде на рівень довоєнного часу.

Чому в Україні дорожчають яйця та що буде з цінами до кінця року

To Top
Ще новини ⬇
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×