Купити квартиру в Дніпрі

Підвищення тарифів на воду скасовано. Чому це погано

У Європі хочуть перевірити НКРЕКП після скасування рішень про підвищення тарифів на воду

НКРЕКП скасувала своє рішення щодо підвищення тарифів на воду. До яких наслідків це може призвести.

Підвищення тарифів на воду скасовано

В Україні 3 липня скасували рішення щодо коригування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, передає НСН.

У перспективі це призведе до серйозних проблем для споживачів – деякі водоканали можуть просто зупинитися, попереджають ЗМІ.

Згідно з рішенням від 29 червня тарифи на послуги 34 водоканалів уже з 1 липня мали зрости в середньому на 32%.

комунальні тарифи

Рішення про скасування своєї постанови від 29 червня ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) під час свого позачергового засідання. Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський зазначив:

“Верховний головнокомандувач у період воєнного стану висловився проти рішення про перегляд тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, що є самодостатньою підставою для скасування ухваленого регулятором рішення. Крім цього, прем’єр-міністр України наголосив на необхідності проведення консультацій щодо такого рішення. У зв’язку з цим пропоную скасувати постанови від 29 червня 2023 року відповідно до переліку, який оприлюднений у проєкті рішення”.

Чому це рішення зашкодить українцям?

Внаслідок подорожчання води в середньому кожна сім’я мала б платити на 62 грн на місяць більше, пише OBOZREVATEL. А для субсидіантів, тих, хто не має грошей на оплату комуналки, витрати на водопостачання взагалі не змінилися б. Ці 62 грн на сім’ю – можливість зберегти роботу водоканалів, які зараз змушені працювати практично у збиток.

У структурі тарифу на воду близько 30% займає вартість електроенергії. Насоси, очисні споруди, фільтри – все працює на електроенергії, яка значно подорожчала.

І Кабмін, і президент розуміють необхідність підвищувати тариф на струм: без цього неможливо провести ремонти та зберегти генерацію. Ось тільки підвищуючи вартість електроенергії, неможливо не змінити тариф на водопостачання.

НКРЕКП не підвищувала тариф на воду з 2020-го. З того моменту реагенти подорожчали на 81,69%, а на зарплати доводиться витрачати на 23,97% більше. Також зросли витрати на ремонтні роботи, електроенергію.

Якщо тариф не підвищувати, то водоканал практично буде змушений працювати в мінус. І цей мінус хтось має покривати, інакше водоканал не зможе заплатити зарплати і співробітники не вийдуть на роботу, не зможе закупити реагенти й очищати воду, не зможе оплатити електроенергію і її відключать. Постраждає кінцевий споживач – води не буде, констатує видання.

Ще новини України: Як кип’ятити воду для знезараження – поради МОЗ

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×