Купити квартиру в Дніпрі

Нарахування пенсій – які зміни чекають на українців у майбутньому

Нарахування пенсій – які зміни чекають на українців у майбутньому

В Мінсоцполітики хочуть оновити алгоритм нарахування пенсій українцям. Чого чекати у майбутньому?

Про це розповіла міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв’ю Укрінформу, передає НСН.

За її словами, робота щодо реформ пенсійної системи триває.

«Якщо говорити про солідарну пенсію, вона має покривати певний відсоток заробітку, який людина отримувала упродовж життя, для підтримки того рівня, до якого ця людина звикла. У всіх країнах цей рівень покриття вимірюється відсотково. Це стандарт. Якщо ти пропрацював 30-35 років, то 40% від твого середнього рівня заробітку маєш отримувати й на пенсії. Ми зараз пропрацьовуємо навіть більший відсоток, щоб солідарна і накопичувальна частини перевищували 40% заробітку», зазначила вона.

За словами міністерки, це складно, бо на 11 мільйонів пенсіонерів в Україні приблизно 13 мільйонів людей, котрі сплачують соціальні внески.

Тобто, щоб пенсіонер отримував 6-7 чи 10 тисяч гривень, людина, яка працює, має сплатити трохи більше ніж 10 тисяч гривень соціального внеску.

«Мало хто в Україні сплачує такий великий ЄСВ. Тож необхідний ресурс треба шукати деінде, і ми зараз над цим працюємо», пояснила Оксана Жолнович.

Вона також звернула увагу на сам алгоритм нарахування пенсії, який потребує реформування.

«Чинна формула розрахунку пенсії з урахуванням індексацій дуже занижує реальну вартість заробітку. Скажімо, пенсія у 2000-му в 300 гривень в еквіваленті до середньої заробітної плати була непоганою. А зараз з індексацією це просто мізер. Індексація постійно «відстає», і це несправедливо. Зараз працюємо над тим, щоб кожна людина мала чіткий алгоритм нарахування пенсії з огляду на відпрацьований стаж та сплачені внески. І щоб цей алгоритм був завжди прив’язаний до якихось базових величин», підсумувала вона.

Міністерка також запевнила, що конкретні результати роботи над пенсійною реформою, яка включає й запровадження накопичувальної пенсії, з’являться вже до кінця цього року.

Нагадуємо, у Верховній Раді зареєстровали законопроєкт №9212 про накопичувальне пенсійне забезпечення, яким пропонується, зокрема зобов’язати роботодавця сплачувати частину зарплати працівника до накопичувального пенсійного фонду.

Раніше ми писали, що в Україні аномально поменшало пенсіонерів. За другий квартал 2023 року кількість пенсіонерів в Україні зменшилась на 140 тисяч осіб, що складає майже половину від того, наскільки поменшало пенсіонерів від початку великої війни.

Ще новини України: Нові штрафи в Україні під час війни – кого і за що каратимуть

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×