Купити квартиру в Дніпрі

Матеріальна допомога військовим – як отримати виплати для вирішення соціально-побутових питань

Матеріальна допомога

В Україні військовим надається матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань. В яких випадках її можна отримати.

Про це інформує НСН з посиланням на видання АрміяInform.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 р. № 704 передбачене право командирів військових частин у межах наявного фонду грошового забезпечення, передбаченого в кошторисі Міністерства оборони України, надавати один раз на рік військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового й начальницького складу матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі, що не перевищує їхнього місячного грошового забезпечення.

Перелік обставин, коли військовослужбовцю надається матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань, регламентується окремим дорученням Міністра оборони України № 2683 від 1 лютого 2023 року.

В яких випадках надається матеріальна допомога

Тож отримати допомогу в розмірі місячного грошового забезпечення можна виключно за наявності таких підстав:

  • смерть військовослужбовця та/або його дружини (чоловіка), дітей, батьків;
  • поранення військовослужбовця під час виконання завдань під час воєнного стану;
  • у разі наявності у військовослужбовця інвалідності, отриманої внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), пов’язаного із захистом Батьківщини;
  • порушення стану здоров’я військовослужбовця, перебування його на лікуванні, реабілітації, що підтверджено відповідними медичними документами (виписний епікриз, довідка про захворювання, постанова військово-лікарської комісії), а саме:
  • онкологічне захворювання (хірургічне лікування, променева та/або хімієтерапія);
  • захворювання на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусний гепатит B, C;
  • безперервне перебування на лікуванні, реабілітації або у відпустці для лікування у зв’язку із хворобою (сумарно більше як 30 днів поспіль) внаслідок травм, захворювань нервової, серцево-судинної систем, опорно-рухового апарату та інших захворювань органів і систем з тяжким перебігом або наслідками, що потребують проведення багатоетапного хірургічного лікування, протезування втраченої кінцівки (кінцівок), ендопротезування, трансплантації органів, індивідуального догляду, протирецидивного лікування з довготривалим застосуванням дорогих лікарських засобів;
  • сім’ям військовослужбовців, які захоплені в полон (крім військовослужбовців, які здалися в полон добровільно) чи заручниками, а також інтерновані в нейтральних державах або визнані безвісно відсутніми.

В окремому дорученні йдеться про те, що «інші підстави для виплати матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та її розміри будуть доведені окремим рішенням Міністра оборони».

Як здійснюється виплата допомоги

новини україни

Виплата матеріальної допомоги здійснюється за місцем служби згідно з рапортом військовослужбовця на підставі наказу командира, а командиру — наказу вищого командира за підпорядкованістю із зазначенням у ньому розміру допомоги.

У рапорті на ім’я командира військової частини вказується причина звернення та додаються документи, що її підтверджують.

Нагадаємо, що до місячного грошового забезпечення, з якого визначається розмір матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, включаються посадовий оклад, оклад за військовим званням, надбавка за вислугу років і щомісячні додаткові види грошового забезпечення (крім винагород) за займаною посадою, на які військовослужбовець має право на день підписання наказу про надання цієї допомоги.

Ще новини України:

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×