Купити квартиру в Дніпрі

Держдеп виявив порушення прав людини в Україні – згадав і телемарафон

Держдеп виявив порушення прав людини в Україні – згадав і єдиний марафон

Держдеп США виявив назвав порушення прав людини в Україні у 2023 році, оприлюднивши великий звіт. У звіті згадали про корупцію, обмеження прав і свобод людини та громадянського суспільства, тиск на журналістів, насильницькі дії  тощо.

Про це повідомляють Новини України – НСН з посиланням на текст звіту.

Американці, провівши дослідження, зазначають, що у 2023 році, на жаль, існували проблеми з правами людини, пов’язані з українськими урядовцями, хоча їх кількість, звісно, не можна порівняти з масштабами злочинів, які коїть Росія на окупованих територіях та тероризуючи мирне населення у підконтрольних Україні регіонах.

Порушення прав людини в Україні – що виявив Держдеп

Серед порушень прав людини в Україні у 2023 році виявлені такі:

  • насильницькі зникнення;
  • катування та жорстоке, нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження чи покарання;
  • суворі та небезпечні для життя умови ув’язнення;
  • свавільний арешт або затримання;
  • серйозні проблеми з незалежністю судової влади;
  • обмеження свободи вираження поглядів, у тому числі для представників засобів масової інформації, включаючи насильство або погрози насильства щодо журналістів, необґрунтовані арешти або переслідування журналістів, а також цензура;
  • серйозні обмеження свободи Інтернету;
  • суттєве втручання у свободу мирних зібрань та асоціацій;
  • обмеження свободи пересування;
  • серйозна корупція в уряді;
  • масове гендерне насильство;
  • систематичні обмеження свободи об’єднання працівників;
  • існування найгірших форм дитячої праці.

Деякі з цих проблем із правами людини виникли внаслідок воєнного стану, який продовжував обмежувати демократичні свободи, зокрема свободу пересування, свободу преси, свободу мирних зібрань та правовий захист, – зазначають автори дослідження

Детальніше про порушення прав людини в Україні

Зупинимось детальніше на деяких порушеннях прав людини, про які йдеться у звіті

Корупція в уряді

Повномасштабне вторгнення Росії призвело до значних нових державних витрат, що створило можливості для експлуатації корумпованими гравцями. Деякі інституції не завершили намічені антикорупційні реформи. Суб’єкти, які отримували вигоду від корумпованих систем, прагнули використати свій вплив, щоб підірвати реформаторські зусилля.

Громадянське суспільство та ЗМІ відзначили, що корупція залишається поширеною на всіх рівнях виконавчої, законодавчої та судової гілок влади, впливаючи на судові та правоохоронні органи, управління державною власністю та державними компаніями, а також державне регулювання.

Антиреформаторські еліти та олігархи продовжували тиснути на антикорупційні органи, використовуючи кампанії дезінформації та політичні маневрування, щоб підірвати довіру суспільства, а також зупинити прогрес у реформах.

Обмеження свободи вираження поглядів, цензура, переслідування журналістів

Держдеп виявив порушення прав людини в Україні – згадав і єдиний марафон

Держдеп нагадує, що конституція і закон передбачають свободу вираження думок, але влада не завжди дотримувалася цих прав. Наприклад, телемарафон дотримується урядової лінії у висвітленні війни. Крім того, констатується, що найбільші та найуспішніші приватні ЗМІ належать олігархам, особливо телевізійні канали.

Національний телемарафон – змінна платформа каналів, які дотримуються урядової лінії щодо репортажів про війну – забезпечив безпрецедентний рівень контролю над телевізійними новинами у прайм-тайм, – йдеться у звіті

Деякі групи зі свободи ЗМІ стверджували, що уряд використовував національну безпеку як привід, щоб змусити ЗМІ замовкнути за критику його діяльності

Більше того, деякі ЗМІ повідомили про відсторонення від вигідних контрактів на наземне мовлення та тиск з боку Офісу президента ще навесні 2022 року.

Ймовірно, йдеться про опозиційні телеканали «5 канал», «Еспресо» і «Прямий», які пов’язують з Петром Порошенком. У квітні ці канали без пояснення причин вимкнули з ефіру, а на їхніх частотах увімкнули телемарафон. Крім того, цим телеканалам також відмовили у праві доєднатися до формування єдиного марафону.

Деякі спікери, які критикували владу, також потрапили до чорного списку урядових новинних програм. Журналісти-розслідувачі, які критикували владу, іноді ставали мішенню негативних кампаній у соціальних мережах, іноді через дружні до уряду канали. На свободу ЗМІ продовжували впливати й інші практики, зокрема самоцензура, – йдеться у заяві

Крім того, деякі журналісти повідомили, що співробітники служби безпеки погрожували призовом до армії в помсту за репортажі про критику влади.

Також уряд піддав цензурі онлайн-контент, переважно під прикриттям національної безпеки під час війни.

Порушення прав громадянського суспільства

Напади на громадянське суспільство були поширеними й часто недостатньо розслідувані. Міжнародні та національні правозахисні НУО були стурбовані відсутністю відповідальності за ці напади, які, на їхню думку, створили атмосферу безкарності. Правозахисні НУО задокументували 22 випадки насильства проти представників громадянського суспільства за перші дев’ять місяців року, але вичерпні дані були недоступні.

Насильницькі зникнення

У звіті зазначають, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) задокументувало 75 випадків свавільного затримання цивільних осіб правоохоронними органами або збройними силами, деякі з яких у звіті вказувалися на насильницькі зникнення.

Катування та жорстоке, нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження чи покарання

Хоча конституція та закон забороняють тортури та інші жорстокі та незвичайні види покарання, надходили повідомлення про те, що правоохоронні органи брали участь у таких зловживаннях. За звичайних обставин суди не могли законно використовувати зізнання та заяви, зроблені поліції під тиском осіб, які перебувають під вартою, як докази в судових розглядах, але інститут воєнного стану з початку повномасштабного вторгнення Росії дозволив це, – йдеться у звіті

Щоправда, тут додають, що, як правило, це стосується випадків розслідування співпраці з Росією

Суди, затримання, утримання у в’язницях і слідчих ізоляторах

Умови у в’язницях і слідчих ізоляторах залишалися незадовільними і інколи становили серйозну загрозу життю та здоров’ю в’язнів. Фізичне насильство, відсутність належного медичного догляду та харчування, погані санітарні умови та відсутність достатнього освітлення були постійними проблемами.

Мали місце безпідставні арешти або затримання.

Конституція та закон забороняли свавільні арешти та затримання та передбачали право будь-якої особи оскаржити законність свого арешту чи затримання в суді, але уряд не завжди дотримувався цих вимог, – кажуть у Держдепі

Тут додають також, що, хоча конституція передбачає незалежну судову систему, суди були неефективними та залишалися дуже вразливими до політичного тиску та корупції. Довіра до судової влади залишається низькою, за винятком Вищого антикорупційного суду.

Незважаючи на зусилля щодо реформування судової системи та Генеральної прокуратури, системна корупція серед суддів і прокурорів зберігалася.  За повідомленнями, деякі судді та прокурори брали хабарі в обмін на судові рішення. Вторгнення Росії уповільнило судові розгляди, тоді як інші фактори, такі як тривалі судові розгляди, зокрема в адміністративних судах, недостатнє фінансування та кадрове забезпечення, а також нездатність судів виконувати рішення, перешкоджали гарантіям справедливого судового розгляду, – йдеться у звіті

Також тут зазначають: Іноді здавалося, що результати судових процесів були заздалегідь визначені урядом чи іншим втручанням

Втручання в приватне життя, сім’ю, житло та листування

Служба безпеки та правоохоронні органи іноді всупереч закону проводили обшуки без належного ордера, що правозахисні групи частково пояснювали широкими повноваженнями Служби безпеки виконувати як правоохоронні, так і контррозвідувальні завдання. У надзвичайних ситуаціях органи влади могли розпочати обшук без попереднього дозволу суду, але вони повинні були отримати дозвіл суду одразу після початку розслідування. Багато громадян не знали про свої права або про те, що влада порушила їхнє приватне життя.

Порушення прав ВПО

НУО повідомили про дискримінацію ВПО при працевлаштуванні. ВПО мали труднощі з отриманням медичної допомоги та необхідних документів. Відповідно до закону, держава мала забезпечити ВПО житлом, але влада не вжила для цього ефективних заходів.

Зґвалтування та домашнє насильство

Правозахисні групи повідомили, що серйозною проблемою залишалося домашнє насильство щодо жінок. За перші вісім місяців року поліція отримала понад 192 тисячі заяв про домашнє насильство.

Також, правозахисні групи відзначили, що влада не має спроможності виявляти насильство над дітьми та направляти жертв по допомогу. Профілактичні служби були слабо розвинені. Були також випадки примусової праці дітей.

Влада не вжила дієвих заходів для захисту дітей від жорстокого поводження та насильства та запобігання таким проблемам. Відповідно до закону, батьки є законними представниками своїх дітей, навіть якщо вони чинили насильство над ними. Не існувало процедури призначення тимчасового законного представника для дитини під час перевірки батьків за ймовірне насильство з боку батьків, – йдеться у звіті

Представники вітчизняних та іноземних правоохоронних органів повідомили, що значна кількість дитячої порнографії в Інтернеті походить з України. МОМ повідомила, що діти з соціально незахищених сімей і ті, хто перебуває під опікою держави, продовжують перебувати під високим ризиком сексуальної експлуатації в комерційних цілях, включаючи торгівлю людьми в сексуальних цілях і виробництво порнографії.

Ще новини України: Марафон, пересувний цирк і «Кінокіт» отримали бронь від мобілізації як критично важливі підприємства

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×