Купити квартиру в Дніпрі

Переговори України і росії у Стамбулі: основні тези

Переговори України і росії у Стамбулі: основні тези

Сьогодні, 29 березня відбулися переговори України і росії у Стамбулі.  Жодних домовленостей делегації не підписували. Давид Арахамія – голова фракції “Слуга народу” та представник делегації від України на переговорах – заявив, що Україна лише доносить свої пропозиції до Росії, передає НСН.

Ось що заявила українська сторона за підсумками переговорів в ході брифінгу 29 березня:

Коментар Давида Арахамії

Переговори України і росії у Стамбулі: основні тези

  • Про нову систему гарантій безпеки для України. Ми наполягаємо, щоб це був міжнародний договір, який будуть підписувати усі гаранти безпеки, які ратифікуватимуть його. Щоб не повторювати помилку, яка колись була у Будапештському меморандумі, і щоб це був працюючий міжнародний механізм конкретних гарантій безпеки для України, країни-гаранти, фактично за аналогом статті 5 НАТО, протягом трьох днів мають зібратись на консультації. І навіть якщо це війна, гібридна війна, щоб не трапилось, після цих трьох днів країни-гаранти мають надати нам військову допомогу – зброєю, військовими силами, закритими небом.
  • Кого ми бачимо серед гарантів? Це у першу чергу країни Радбезу ООН: Велика Британія, Китай, росія також туди входить, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Італія, Польща, Ізраїль. Ми пропонуємо зробити вільне приєднання до договору гарантій. Якщо інші країни захочуть приєднатись ми дамо їм таке юридичне право.
  • У нас є неврегульовані питання з окупованими Кримом та Донбасом, тому міжнародні гарантії тимчасово не будуть розповсюджуватись на ці території, для того, щоб гаранти могли активувати ці гарантії. Ми зараз спілкуємось уже з країнами-гарантами, деякі країни вже попередньо погодились брати участь в договорі.
  • Дуже важливо: ми записали у цей договір, що усі країни-гаранти мають, не тільки не заперечувати, а й сприяти вступу України до Євросоюзу.

Референдум і питання Криму та Донбасу. Що сказав після переговорів представник України Михайло Подоляк

Переговори України і росії у Стамбулі: основні тези

  • Україна відрізняється від рф. Нам важливо мати діалог із суспільством і отримати позитивний результати того, що ми запропонуємо.
  • Тому імплементації рішення цього договору йтимуть за наступної процедурою. Спочатку це буде референдум, на якому усі громадяни України висловлять свою позицію щодо цього договору. Після цього буде ратифікація країн-гарантів та парламенту України. Це ключове – ми маємо отримати підтримку суспільства.
  • Щодо Криму – це окремий пункт договору, в якому ми пропонуємо зафіксувати позицію України та Росії протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму і Севастополя. Окремим пунктом ми пропонуємо російській стороні наступне – що Україна і росія не будуть протягом цих 15 років, поки ітимуть переговори, використовувати збройні сили, щоб вирішити питання Криму.
  • Що стосується Донбасу – то ці питання винесені в окремий пункт, який буде обговорюватись уже на переговорах президентів Зеленського та путіна. Тобто всі спірні питання наразі більш-менш проговорені.
  • Вказані у договорі гарантії не діятимуть на території ОРДЛО і Криму. Україна ці території вважає окупованими, що означає дію українського законодавства на цих територіях до остаточного врегулювання.

В Офісі Президента повідомили, що увечері 29 березня відбудеться ще один раунд переговорів між Україною та Росією у Туреччині. Перший раунд переговорів тривав понад 3 години.

Позиція росії щодо українських пропозицій наразі ще не озвучена. Її обіцяють озвучити пізніше. Відомо, що представник рф Мединський назвав їх конструктивними.

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×