Купити квартиру в Дніпрі

Окупанти поширюють фейки про «атаки ЗСУ на ЗАЕС»

Окупанти поширюють фейки про «атаки ЗСУ на ЗАЕС»

Окупанти поширюють фейки про «атаки ЗСУ на ЗАЕС». Останнім часом такої інформації стало багато на ворожих пропагандистських ресурсах.

Моніторинг ситуації зробив сайт «Перший Запорізький», передають «Новини України – НСН».

Низка пропагандистських телеграм-каналів, які функціонують на тимчасово окупованій території Запорізької області, розповсюдили фейк про те, що Збройні сили України нібито відновили атаки на Запорізьку АЕС, попри попередження МАГАТЕ.

Така інформація поширювалася впродовж другої половини вересня 2024 року.

Окупанти поширюють фейки про «атаки ЗСУ на ЗАЕС»

Російські пропагандисти через свої телеграм-канали у Запорізькій області тиражували повідомлення про те, що українські війська нібито «відновили атаки на ЗАЕС, ігноруючи попередження МАГАТЕ, а також вчиняють провокації щодо Курської АЕС».

Окупанти заявляють при цьому, що ядерна та фізична безпека для Росії є пріоритетом, і РФ нібито вже готова перезапустити ЗАЕС, але Київ перешкоджає цьому, завдаючи ударів безпілотниками. Загарбники звинувачують Україну у ядерному тероризмі, запевняючи, що саме дії ЗСУ становлять небезпеку для всього світу.

Ось такі фейкові новини поширюють терористи у своїх ЗМІ

Окупанти поширюють фейки про «атаки ЗСУ на ЗАЕС»

Окупанти поширюють фейки про «атаки ЗСУ на ЗАЕС»

Окупанти поширюють фейки про «атаки ЗСУ на ЗАЕС»

Ворог вчергове поширює неправдиву інформацію та вдається до маніпуляцій. Насправді ці звинувачення є частиною російського ядерного шантажу і спецоперації, спрямованої на дискредитацію нашої держави на міжнародній арені. Заяви російських пропагандистів щодо «обстрілів» з боку України не підкріплені жодними доказами, – пише «Перший Запорізький»

У виданні зазначають, що МАГАТЕ дійсно періодично повідомляє, що їхні спостерігачі на Запорізькій атомній електростанції чують вибухи та стають свідками диму. Однак експерти не вказують на винуватців провокацій, оскільки, за словами генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, експертам складно визначити точки запуску дронів чи встановити їхнє походження на основі уламків. Крім того, російські окупанти перешкоджають роботі фахівців організації, обмежуючи їхній доступ до більшості об’єктів станції.

Головне управління розвідки України раніше заявило, що наша держава не причетна до жодних збройних провокацій на окупованій ЗАЕС, а імітаційні удари РФ по території станції є постійною злочинною практикою окупантів. Росія систематично намагається перекласти відповідальність за свої дії на Україну. Так, у серпні загарбники безпідставно звинувачували ЗСУ у спричиненні пожежі на ЗАЕС, а також поширювали фейк про нібито плани України підірвати «брудну бомбу» та атакувати атомні електростанції, підконтрольні Росії.

Окупаційні війська РФ незаконно перебувають на станції, порушують міжнародне право та норми і стандарти ядерної та радіаційної безпеки. Тож саме Росія насправді є ядерним терористом, який ігнорує усі положення резолюцій МАГАТЕ.

Ховаючись за захопленою станцією та зберігаючи на ній свою зброю, росіяни регулярно обстрілюють Нікопольський район, який знаходиться на протилежному березі Дніпра, фактично взявши у заручники десятки тисяч людей.

20 вересня під час 68-ї сесії Генеральної конференції МАГАТЕ була схвалена резолюція «Ядерна безпека, захищеність та гарантії в Україні». У документі МАГАТЕ закликає до негайного виведення російських військових та іншого персоналу з території ЗАЕС та повернення станції під контроль української влади для забезпечення її безпеки.

Президент України Володимир Зеленський підкреслив: «Росія – єдиний терористичний режим у світі, який вкрав атомну електростанцію, що є найбільшою АЕС у Європі, перетворив її на військову базу і продовжує використовувати для ядерного шантажу нашого континенту та світу».

Ще новини України: «Удар по Курській АЕС» – це російський вкид і фейк, заявили в МЗС України

To Top
Пошук
e-mail
Важливі
Новини
Lite
Отримати допомогу