Купити квартиру в Дніпрі

Призупинення надання консульських послуг: з’явилося роз’яснення МЗС

Призупинення надання консульських послуг: з’явилося роз’яснення МЗС

З’явилося роз’яснення МЗС щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам з України.

Про це інформують Новини України – НСН з посиланням на відомство.

У МЗС опублікували роз’яснення щодо тимчасового припинення надання консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку.

Припинення надання консульських послуг чоловікам з України: роз’яснення МЗС

Основні тези:

  • Надання цих послуг припиняється, бо необхідно внести технічні зміни до роботи інформаційно-комунікаційних систем МЗС.
  • Якщо людина подала заявку до 23 квітня, то її буде розглянуто та опрацьовано консульствами.
  • Тимчасово не прийматимуть лише нові заяви від чоловіків призовного віку, бо «строк розгляду таких заяв може перевищити час, який залишився до набуття чинності» закону.
  • Коли будуть зняті обмеження? Після набуття законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024-го процес прийняття заяв «продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону».
  • Якщо чоловік оновив дані в ТЦК, то він матиме доступ до консульських послуг після їх відновлення. Механізм оновлення даних наразі визначають.
  • Тимчасові обмеження не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій з громадянами України за кордоном.

Нагадаємо, 23 квітня 2024 року Міністерство закордонних справ України оголосило про тимчасове припинення прийому нових заяв на вчинення консульських дій від громадян України чоловічої статі у віці від 18 до 60 років, починаючи з 23 квітня.

Це рішення пов’язане з ухваленням Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, який набуде чинності 18 травня 2024 року.

МЗС пояснює, що після ухвалення цього закону виникла необхідність актуалізації підзаконних нормативних актів та внесення технічних змін до інформаційно-комунікаційних систем міністерства.

Крім того, потрібно запровадити додаткові процедури міжвідомчої інформаційної взаємодії для вирішення питань військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном.

Рішення викликало справжню паніку за кордоном. В українських консульствах сьогодні збиралися величезні черги бажаючих отримати послуги, поки ті ще надавалися. Як, зокрема, у Варшаві.

А буквально кілька днів тому українські чоловіки за кордоном штурмували консульства та відділення ДП “Документ”, щоб поновити паспорт перед набуттям чинності нового закону про мобілізацію. У той самий час жива черга була скасована і потрапити на прийом можна було тільки за записом онлайн. Однак і це зробити було майже нереально. Онлайн-запис розлітався за лічені хвилини як гарячі пиріжки….

Ще новини України і світу: Як новий закон про мобілізацію позначиться на українцях за кордоном

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×