Купити квартиру в Дніпрі

Яким був Великий Луг до затоплення Каховського водосховища – історична реконструкція

Яким був Великий Луг до затоплення Каховського водосховища

Яким був Великий Луг до затоплення Каховського водосховища, розповіли журналісти видання Texty.org.ua. Повідомляє НСН.

за допомогою топографічних карт 40-х років XX століття та сучасних супутникових знімків дослідили, якою була територія Великого Лугу до того, як її затопили водами “Каховського моря”.

У 1950-х роках, коли будувалася Каховська ГЕС,  радянська влада поховала під водою понад 250 тис. га українських земель. На частині з них знаходилися залишки шести Запорізьких Січей та старовинні городища. Саме ці території називали Великим Лугом.

«Великий Луг — переплетення річок та їх численних приток, порослих очеретами озер і боліт, луків, заплавних лісів і чагарників, подекуди високі піщані кучугури. Він тягнувся на понад 100 км зі сходу на захід, на 20–25 км із півночі на південь», пишуть журналісти.

На землях Великого Лугу у XVI–XVIII століттях  знаходилися шість із восьми Запорозьких Січей: Кам’янська, Нова (Підпільненська), Чортомлицька, Базавлуцька, Микитинська й Томаківська.

Яким був Великий Луг до затоплення Каховського водосховища

322804 1. Rekonstruiovana karta Velikogo Lugu na akomu pobuduvali Kahovsxku GES new 960x380 0

Відомо, що під час будівництва Каховського водосховища було затоплено декілька стародавніх поселень. Серед них – Кучугурське та Кам’янське.

Кучугурське городище – це найбільше татарське поселення в низинних плавнях Дніпра. У XIV столітті саме через це місце пролягав транзитний маршрут Шовкового шляху.

322803 1. Golovne unikalxni karti Velikogo Lugu new 960x500 0

Натомість за описами Геродота, протягом VІ–ІV століть до н. е. Кам’янське городище було центром Великої Скіфії. Його столиця мала  площу у 12 км кв. і мала назву Метрополь. Але на жаль, більшу частину руїн скіфської столиці змило водами «Каховського моря».

 

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×