Купити квартиру в Дніпрі

Скільки українців хочуть усунення російської мови з офіційного спілкування – опитування

усунення російської мови

Дві третини учасників соціологічного опитування серед українців висловлюють підтримку ідеї усунення російської мови з офіційного спілкування. Про це свідчать результати дослідження проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), передає НСН.

Скільки українців хочуть усунення російської мови з офіційного спілкування

Соціологи запитали у респондентів, яким має бути статус російської мови в Україні.

Так, після повномасштабного вторгнення станом на лютий 2024 року переважна більшість українців – 66% – вважають, що російську мову потрібно усунути з офіційного спілкування.

Лише 3% вважають, що російська мова має отримати статус другої державної. І 24% вважають, що російська мова може стати офіційною в регіонах, де більшість цього бажають.

Крім того, серед 24%, які підтримують офіційний статус в окремих регіонах, 15% при цьому проти того, щоб російська мова стала в офіційною в їх регіоні. Хотіли би, щоб стала офіційною в їх регіоні – 7% (ще 1% не визначилися із своєю позицією). Таким чином, на 2024 рік в Україні є 10% тих, хто хотів би бачити російську мову або офіційною у своїй області, або взагалі другою державною. Натомість 81% або бажають її усунення з офіційного спілкування на всій території, або проти її використання у своєму регіоні.

усунення російської мови

Водночас, у регіональному вимірі, на півдні України 69% підтримують або повне усунення з офіційної сфери, або принаймні проти, щоб в їх регіоні російська мова була офіційною. На противагу цьому 18% або хочуть, щоб російська мова була офіційною в їх регіоні, або взагалі стала державною.

На сході 52% підтримують або повне усунення з офіційної сфери, або принаймні проти, щоб в їх регіоні російська мова була офіційною. На противагу цьому 34% або хочуть, щоб російська мова була офіційною в їх регіоні, або взагалі стала державною.

Опитування проводилося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 1052 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася Урядом України. Статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,4%.

Ще новини України: Кому найбільше довіряють українці: названо трійку лідерів

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×