Купити квартиру в Дніпрі

Гуманітарка застрягла на кордоні через протести польських фермерів – подробиці

Гуманітарка застрягла на кордоні

Через страйк польських фермерів гуманітарка застрягла на кордоні. Загалом було заблоковано п’ять пунктів пропуску. Наразі, на чергах стоїть понад 3000 автомобілів, і протестувальники, що здійснюють блокаду, майже не допускають транспортні засоби через кордон.

Про це в ефірі телемарафону розповів речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко, передає НСН.

Гуманітарка застрягла на кордоні через протести польських фермерів

“При тій кількості перетинів кордону, яку ми маємо на цей момент, я маю сумніви, що учасники цієї блокади пропускають необхідну кількість гуманітарної допомоги, яка йде в Україну в усіх напрямках”, – зазначив Демченко.

Тим часом, він заявив, що учасники протесту не блокують рух автобусів та автомобілів. Проїзд наразі забороняють лише вантажним транспортним засобам.

Загалом же черги з фур збільшуються, а кількість перетину кордону залишається малою. Зокрема, у напрямку пункту “Ягодин” за минулу добу кордон перетнули лише 145 вантажівок в обох напрямках.

“Гірша ситуація щодо пункту “Шегині”, бо за останні дні там лише кілька десятків вантажівок перетинають кордон на добу. За минулу добу це було 45 вантажівок”, – сказав речник ДПСУ.

Раніше українські водії вже повідомляли, що поляки на кордоні заблокували фури з гуманітаркою та продуктами. Наприклад, загалом шість було помічено автовоз із машинами для поліції. Автомобілі є гумдопомогою, яку передала Литва.

Не пропускають і дизельне паливо. Крім того, польські протестувальники не виконують власну обіцянку пропускати однією машиною на годину, розповів один із водіїв.

“Кажуть (поліція українським водіям. – Ред.): “Беріть таксі, їдьте до протестувальників, там домовляйтеся”. Хлопці були, говорили з ними, ні до чого не домовилися. Вони сказали “машина на годину”, машина на годину не їде”, – розповів водій.

Ситуація на кордоні Україна – Польща: де найбільші черги

За даними ДПСУ, вранці п’ятниці польські протестувальники заблокували п’ять пунктів пропуску на кордоні з Україною – “Ягодин”, “Рава-Руська”, “Шегині”, “Устилуг”, “Угринів”. Там у чергах стоять 1400 вантажівок. Ще понад 1700 вантажівок чекають на можливість перетнути кордон у незаблокованому пункті “Краковець”. Тобто загалом у чергах перебуває понад 3000 машин.

“Найбільше – навпроти пунктів пропуску “Ягодин” та “Рава-Руська”. Найменша кількість вантажівок навпроти пунктів “Устилуг” та “Угринів”, – сказав Демченко.

За його словами, водії та перевізники намагаються перетнути кордон у тих пунктах, де це можливо.

“Один із таких пунктів – “Краківець”, і станом на ранок сьогодні там теж є черги. Це 1750 вантажівок, тобто найбільша черга в усіх напрямках на кордоні з Польщею”, – сказав представник ДПСУ.

При цьому до Держприкордонслужби поки не надходила офіційна інформація про тотальну блокаду кордонів із 20 лютого.

“У відкритих джерелах ми бачили, що фермери анонсували повну блокаду кордону з Україною десь із 20 числа. Такої офіційної інформації на рівні прикордонного представницького апарату від польських колег у нас поки що немає, але виключати цього не можна”, – поінформував Демченко.

Він також уточнив, що страйк на польському кордоні ускладнює ситуацію на прикордонних переходах з іншими сусідніми країнами.

“Звичайно, через дії, які відбуваються на території Польщі, за останні дні поступово бачимо часткове збільшення черг на території Словаччини та Угорщини”, – констатував представник ДПСУ.

Раніше ми писали: У ворога шалені втрати, на Запоріжжі не наступав: що відбувається на фронті 16 лютого

To Top
Розділи
Назад
Важливі
Новини
Lite
Допо-га
×